‘Ik zei een vriendin dat haar succes dankzij anderen komt’

succes anderen

‘Ze werd ontzettend boos en zei dat ik haar harde werk negeerde’

Joline* is al jaren bevriend met Angela. Beide vrouwen hebben inmiddels hun eigen leven opgebouwd, en daar mogen ze trots op zijn. Maar bij Angela gaat die trots wel heel ver, vindt Joline. Wanneer zij stelt dat Jolines succes door anderen komt, ontstaat er een flinke scheur in hun jarenlange vriendschap. Op Reddit vraagt ze daarom om advies.

Opgroeien in luxe

“Ik ken Angela al sinds we een jaar of zeven waren, en ze heeft een heel, héél pluche leventje gehad. Haar vader is advocaat, en haar moeder is tandarts, dus je snapt wat ik bedoel. Ze had altijd meer luxe spullen en meer mogelijkheden dan mensen om haar heen. Ze ging naar dure privéscholen, kreeg privé-bijles, en hoefde geen baantje te zoeken tot ze haar coschappen ging lopen”, somt Joline op.

Daar komt nog bovenop dat haar ouders al haar collegegeld betaalden. Ook regelde Angela’s moeder via haar netwerk verschillende plekken waar zij vrijwilligerswerk kon doen, om zo haar CV op te poetsen. Kortom: zonder al deze voordelen, had Angela het waarschijnlijk niet zo makkelijk gehad.

Succesvol?

“Angela is nu een volleerd kinderarts. Ik ben trots op haar, want ik weet dat geneeskunde studeren geen makkie is – ik ben zelf dierenarts”, legt de vrouw uit op Reddit. “Maar een poosje geleden kwamen we in de stad een oude vriendin van me tegen. We bleven even kletsen en ze vertelde trots dat zij nu verpleegkundige is. Eenmaal terug thuis maakte Angela een opmerking dat mijn oude vriendin ‘vast te dom was voor geneeskunde’.” Oei!

“Ik reageerde dat die opmerking nergens op sloeg, maar Angela stelde dat het de waarheid was. Daarop knapte ik: ‘Jij hebt alleen dokter kunnen worden dankzij anderen; je hebt het recht niet om zo over anderen te praten!'”

Ruzie

Zoals viel te verwachten, was Angela niet blij met deze veeg uit de pan. “Ze begon tegen me te schreeuwen dat ik een trut was voor het negeren van al háár harde werk. Ik legde uit dat ik wel weet dat ze hard gewerkt heeft. Maar dankzij de contacten en het geld van haar ouders, heeft zij het makkelijker gehad dan anderen.”

Toch blijft Angela het anders zien. Wat vind jij: was Jolines uithaal terecht, of had zij best wat milder mogen zijn?

*Alle namen in dit verhaal zijn verzonnen. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Wise-Bobcat-75.

Lees ook: Man is ten einde raad: ‘Mijn vrouw heeft alwéér haar baan opgezegd’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, JeShoots