‘Is het erg dat ik mijn autisme heb verborgen?’

autisme

De vrouw is verstrikt geraakt in het web van haar eigen leugens

Mira* is inmiddels 29 jaar oud en draagt een groot geheim met zich mee. Ze verbergt namelijk dat ze autisme heeft. Een paar jaar geleden is het bij haar gediagnosticeerd, en sindsdien schaamt ze zich er rot voor. Maar nu ze een leuke vriendengroep heeft, raakt ze verstrikt in het web van haar eigen leugens. Op Reddit doet ze haar verhaal.

Autisme

“Ik heb nooit echt vrienden gehad”, begint Mira haar verhaal. “Ik ben altijd een eenling geweest, en heb dat ook nooit echt erg gevonden.” Mira schrijft dat ze een paar jaar geleden is gediagnosticeerd met autisme, iets waar ze zich erg voor schaamt en daarom ook verbergt. Haar autisme is dan ook de reden dat ze geen vrienden heeft. Tot een jaar geleden. “Een jaar geleden ontmoette ik ineens een groep extraverte mensen, waar ik me gek genoeg erg op m’n gemak bij voelde. Sinds onze ontmoeting zijn we dan ook erg veel naar elkaar toe gegroeid. Ik ben zelfs aan het praten met een hele leuke jongen!”

Inzinking

Maar vorige week ging het ineens mis. “Ik had mijn allereerste inzinking in het bijzijn van mijn vrienden. Het is allemaal best vaag, maar ik werd zó overweldigd door al het geklets, de lichten en de hitte, dat ik instortte. Ik herinner me alleen dat ik heel hard huilde. Ik zag vaag dat er handen op me gericht waren om me te kalmeren en te laten stoppen met huilen, maar hierdoor werd het alleen maar erger.” Mira schrijft dat iedereen in paniek raakte. “Ik wilde gewoon dat iedereen stopte met schreeuwen naar me. Toen ik eenmaal de kracht had om weer op te staan, rende ik weg en sloot mezelf op. M’n vrienden renden allemaal achter me aan en bonsden op de deur, ik denk dat ik mezelf wel een uur lang heb opgesloten.”

Boos

“Toen het weer wat beter ging met Mira, pakte ze snel haar spullen en glipte weg naar huis. De volgende dag had ik 72 gemiste oproepen en meer dan 100 berichtjes van m’n vrienden. Ze hebben zelfs mijn zus gebeld. Maar omdat mijn zus zo was geschrokken van het incident, heeft ze hen alles verteld. Mijn geheimen, mijn diagnose en waarom ik zo handelde.” Mira was woest en voelde zich verraden. Daarnaast is de groep ook nog eens boos op haar omdat ze haar autisme verborgen heeft gehouden. “Ze zeggen dat ik het had moeten vertellen. Ik moest eerlijk en open zijn en geen geheimen hebben.”

“Het voelt gewoon alsof ik gefaald heb”, vervolgt Mira. “Ik voel me een loser en een liegbeest, en ik heb al een paar dagen niet meer met ze gepraat. Ik schaam me zo erg. Wat moet ik doen? Wat zou jij Mira adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam SecretAutisticTA.

Lees ook: ‘Ik heb voor mijn man verzwegen dat zijn dochter uit de kast is gekomen’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels