Heeft je kat last van klitten in zijn vacht? Dit kan het betekenen

kattenvacht

Het kan erg slecht zijn voor de gezondheid van een kat

Katten houden zichzelf de hele dag door schoon. Elk stukje van de vacht wordt zorgvuldig schoongelikt (al kun je je afvragen hoe schoon dat daadwerkelijk is) en op die manier houden ze hun vacht ook klitvrij. Toch kan het zo zijn dat je een hard stukje klitten in de vacht van je lieveling tegenkomt tijdens het aaien. Wij vertellen je wat dat is en hoe je je kat kunt helpen.

Vervilting

Ook al zijn de haren van je kat vaak een stuk korter dan de jouwe, ook hun vacht kan in de klit raken. Die klitten halen ze er doorgaans uit door de vacht te likken, waarbij hun ruwe tong hetzelfde effect heeft als een borstel voor ons haar. Soms lukt het een kat niet meer om alles zelf te verwijderen en vormen er zich klitten. Als die klitten er niet uit kunnen, raken er steeds meer haren in verstrikt en ontstaat er een hard plakkaat. Dit heet vilt. Die viltplek kan pijnlijk zijn voor je huisdier, doordat de huid flink onder spanning komt te staan door alle klitten. Daarnaast is het een broeinest voor parasieten, dus goed voor de gezondheid is het allerminst.

Oorzaken

Het is niet goed als je kat zijn eigen vacht niet meer kan wassen. Het kan namelijk betekenen dat je kat door ouderdom niet overal meer bij kan. Let vooral op plekken onder de oksels en de achterkant van de rug, net boven de staart. Dat zijn plekken waar een kat niet meer goed bij kan als hij niet meer zo lenig is als vroeger.

Ook door overgewicht kan de flexibiliteit van een kat minder worden. Vervilting kan zelfs ontstaan als je lieveling last heeft van blaasproblemen of een slecht gebit. Er is natuurlijk niet altijd een ernstige oorzaak, maar het is in ieder geval slim om dit even aan te kaarten bij de dierenarts.

Wat kun je doen?

Dus hoe help je je kat van dat matje af? Simpel: even goed de vacht kammen. Dat gaat het beste met een wat stevigere kam dan je normaal misschien gebruikt. Een exemplaar met ijzeren tanden is daarvoor geschikt. Kam wel heel voorzichtig, want zoals we net al zeiden, staat de huid strak onder de viltplek en kan dit dus flink pijnlijk zijn voor je lieverd.

Is de plek te groot of heeft je kat meerdere stukken vilt? Ga dan naar de dierenarts of professionele kattentrimsalon. Zij hebben de juiste materialen en weten precies hoe ze de klitten eruit kunnen halen zonder je kat te veel stress te bezorgen. Wel zo fijn. Daarna is het natuurlijk belangrijk om je huisdier in de gaten te houden en regelmatig zijn vacht te kammen. Bekijk of je lieveling zich overal wast. Zo niet, bespreek dit dan met de dierenarts.

Lees ook: Aha: dit is de beste plek voor het voerbakje van je kat

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels, Pixabay