Onderzoek wijst uit: veel ouders trekken een kind voor

voortrekken
Een kind voortrekken komt voornamelijk door het geslacht

Uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Consumer Psychology bleek dat ouders die een zoon én een dochter hebben vaak een van de twee voortrekken. Dit heeft alles te maken met geslacht: vaders trekken vaak hun zoon iets voor en moeders juist hun dochters.

De meeste mensen ontkennen dit, natuurlijk.

Voortrekken

Als je een willekeurige ouder zou vragen of ze een van hun kinderen voortrekken, zouden ze waarschijnlijk volmondig ‘nee, nooit!’ zeggen. Maar, uit onderzoek van The Journal of Consumer Psychology blijkt dat ouders onbewust toch een van hun kinderen voortrekken op basis van geslacht. Dit gaat vooral om zaken als geld uitgeven. Moeders zijn eerder geneigd meer geld uit te geven aan dochters en vaders juist aan zoons.

Experiment

In het onderzoek werden twee experimenten gedaan. Bij het eerste experiment moesten 250 mensen zich inbeelden dat ze zowel een zoon als een dochter hadden. Zij mochten een cadeaucheque van 50 euro aan één van de denkbeeldige kinderen geven. Hieruit bleek dat 62 procent van de mannen ervoor koos om de zoon de cheque te geven, terwijl 71 procent van de vrouwen juist de dochter het geld gaven.

Deel twee

Dit ging natuurlijk om een denkbeeldige situatie en denkbeeldige kinderen. Bij de tweede helft van het experiment werden 52 ouders ondervraagd die echt zowel een dochter als een zoon hebben. Zij moesten een vragenlijst invullen waarmee ze een prijs konden winnen. Ze moesten hun voorkeur aangeven: wonnen ze liever een tas voor hun zoon of een tas voor hun dochter? Hieruit bleek dat 87 procent van de vaders een cadeau voor hun zoons koos en 76 procent van de moeders koos voor de meisjestas voor hun dochters.

Identificeren

Een groot onderdeel van het ‘voortrekken’ komt voort uit het identificeren. Vrouwen bleken zich veel beter te kunnen identificeren met hun dochters en mannen juist met hun zoons. Waarschijnlijk kwam hier de voorkeur vandaan.

Lees ook: Dit is de beste leeftijd om moeder te worden volgens je sterrenbeeld

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Oudersvannu | Beeld: Pexels