‘Mijn ouders keuren mijn vriendin af omdat ze het syndroom van Down heeft’

syndroom van down

Volgens Bas’ ouders is zijn vriendin ‘niet normaal’

Bas* (25) heeft een vriendin (22) met het syndroom van Down. De twee zijn echter dolgelukkig samen en haar beperking staat een gelukkig relatie niet in de weg. De band met Bas’ ouders is echter een heel ander verhaal. Zij kunnen hun schoondochter niet accepteren, vanwege het Downsyndroom. Op het forum Reddit deelt de man zijn verhaal. 

‘Niet normaal’

“Mijn ouders vertelden mij onlangs dat ze mijn vriendin niet goedkeuren omdat ze ‘niet normaal’ is”, begint Bas zijn verhaal openhartig. “Mijn vriendin heeft het syndroom van Down. Ze is heel non-verbaal, omdat ze niet goed kan praten, maar kan prima communiceren door bijvoorbeeld te tekenen”, legt hij uit. “Ik wil mijn ouders van gedachten laten veranderen, maar ik weet niet hoe.”

Zelfde als leeftijdsgenoten

Hoewel Bas’ vriendin een beperking heeft, verschilt ze verder niet veel van haar leeftijdsgenoten. “Mijn vriendin doet alles wat iedereen van onze leeftijd doet. Ze heeft een eigen appartement, waar ze op zichzelf woont, ze volgt een opleiding, werkt en heeft vriendinnen. Daarnaast houdt ze van muziek en reizen”, gaat de man verder. De frustratie zit hem duidelijk erg hoog. “Afgezien van het spreekgedeelte, is ze precies hetzelfde als alle andere twintigers.”

Gebarentaal

Hoe goed Bas ook zijn best doet om te bewijzen dat zijn vriendin niet gek is, wil het niet tot zijn ouders doordringen. “Ze snappen het niet. Ze doen alsof het een groot probleem is dat ze niet kan praten, maar ze kan gewoon gebarentaal”, vertelt hij. Een groot deel van Bas’ familie beheerst ook gebarentaal, omdat zijn tantes doof zijn. “Praten is dus geen probleem, want ze kunnen gewoon met haar communiceren.”

Doet pijn

Bas is ten einde raad en vraagt advies op het forum. “Het doet me pijn dat ze haar niet goedkeuren en ik weet echt niet wat ik moet doen”, besluit hij zijn verhaal. Hoe zou jij omgaan met deze situatie?

*Bas is niet de echte naam van de man. Op het forum deelt hij zijn verhaal onder de naam u/ThrowRA_AltClue.

Lees ook: Pijnlijk: ‘Mijn vriend denkt dat ik expres een miskraam kreeg’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels