Dit zijn de redenen waarom je zwaarder bent tijdens je menstruatie

zwaarder menstruatie

De meeste vrouwen hebben er last van als ze ongesteld zijn

De meeste vrouwen worden zwaarder en voelen zich opgeblazen vlak voor of tijdens hun menstruatie. Hoeveel iemand aankomt, verschilt per persoon. De ene vrouw zal nauwelijks iets aan haar gewicht merken, waar de andere vrouw wel drie kilo extra met zich meedraagt aan het einde van haar cyclus. Heb je je weleens afgevraagd hoe het komt dat je je broek nauwelijks meer dicht krijgt vlak voordat je ongesteld moet worden? Dit zijn hiervoor de redenen.

Geen zorgen, de overtollige kilo’s zullen vanzelf weer verdwijnen.

Vocht vasthouden

Eigenlijk is er maar één oorzaak van je plotselinge gewichtstoename: vlak voor je menstruatie houd je meer vocht vast dan de rest van de maand. Er zijn verschillende redenen waarom je lichaam dat doet. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je ineens heel dik bent geworden, maar het goede nieuws is dat je de kilo’s na je ongesteldheid gewoon weer kwijtraakt. Dit zijn de grootste veroorzakers van vochtophoping tijdens je menstruatie:

1. Hormonen

Vlak voordat je ongesteld wordt, is het oestrogeengehalte in je lichaam op zijn hoogst. Wanneer je oestrogeenniveau hoog is, houdt je lichaam meer vocht vast en dit zorgt ervoor dat jij je heel opgeblazen voelt. Gelukkig dalen je hormoonspiegels aan het eind van je ongesteldheid weer, waarna ook die extra kilo’s weer verdwijnen.

2. Eetbuien

Veel vrouwen hebben vlak voor of tijdens hun menstruatie een grotere drang naar suikerrijke of zoute producten dan normaal. Naast het feit dat dat sowieso niet de beste producten zijn om te eten als je je gewicht op peil wilt houden, zorgen die stoffen er ook nog eens voor dat je lichaam meer vocht opslaat.

3. Cafeïne

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, is het goed om veel te blijven drinken wanneer je lichaam veel vocht vasthoudt. Dat wil zeggen, hierbij moet je wel opletten met wát je drinkt. Wanneer je tijdens je menstruatie koffie of andere cafeïnehoudende dranken drinkt, kan dat namelijk juist zorgen voor een opgeblazen gevoel. Die kans is bij koolzuurhoudende drankjes als frisdranken, zelfs twee keer zo groot. ”Sommige vrouwen denken dat koolzuurhoudende dranken hydrateren”, zegt Sara Twogood, assistent-specialist verloskunde en gynaecologie. ”Echter, ze verergeren de klachten juist alleen maar. Vooral doordat frisdranken meestal ook een bron zijn van toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen, wat juist zorgt voor een opgeblazen gevoel.”

Vochtophoping tegengaan

Wil je vochtophoping tijdens je menstruatie tegengaan? Laat producten met suiker, zout en cafeïne dan zo veel mogelijk staan. Daarnaast zouden bepaalde voedingssupplementen als vitamine B en magnesium kunnen helpen om het opgeblazen gevoel en andere menstruatieklachten te verminderen.

Lees ook: Ha! Week voor je menstruatie mag je meer calorieën eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash