Op deze manier kom je er echt achter hoe de schooldag van je kind was

kind schooldag

Zo kom je erachter hoe de schooldag van je kind écht was

Gaan jouw kinderen al naar school? Dan spoken er waarschijnlijk honderden vragen door je hoofd. Vinden ze het leuk? Hebben ze veel vriendjes? Wat vinden ze van de juf of meester? Grote kans dat je kinderen weinig antwoorden geven. Geef de hoop niet op, want door het op deze manier te vragen, krijg je hoogstwaarschijnlijk wél een antwoord van je kind. 

1. Stel open vragen

‘Hoe was het op school?’, is waarschijnlijk een vraag die je geregeld aan je kind stelt. Het gevolg? Een kort maar krachtig antwoord. Probeer dit te veranderen naar het stellen van open vragen. Vraag bijvoorbeeld wat je kind geleerd heeft, met wie je kind in de pauze gespeeld heeft of welke verhalen er in de kring zijn verteld.

2. Geef je kind een momentje

Je kind komt net uit school en is gedurende de dag overspoeld door prikkels. Wanneer jij gelijk ‘bovenop’ je kind duikt en hem of haar met allerlei vragen bestookt, kan dit uitdraaien op korte antwoorden. Dit wil je niet, dus laat je kind eerst lekker z’n gang gaan en stel vervolgens pas een aantal vragen.

3. Klasgenoten, juf of meester

Geef maar toe: je bent als ouder nu eenmaal benieuwd of je kind al een aantal vriendjes en vriendinnetjes heeft gemaakt. Door voorzichtig te vragen naast wie je kind zat in de kring of met wie hij of zij in de pauze heeft gespeeld, kom je al achter een hoop verhalen. Vraag ook eens naar de juf of meester. Kan de juf goed uitleggen? Heeft de meester vandaag nog een leuk grapje gemaakt?

4. Tijdens het eten

Het avondeten is het het perfecte moment voor een goed gesprek. Je kinderen hebben tijdens het eten geen andere afleiding, dus kunnen rustig antwoorden op je vragen. Vraag bijvoorbeeld wat het leukste was van de dag én wat het minst leuke was.

5. Voor het slapengaan

Het verschilt per kind, maar sommige kinderen vinden het prettig om voor het slapen nog even de dag te bespreken. Door ook hier te vragen naar het leukste van de dag, komen de hersenen van je kind tot rust.

Lees ook: Leven in een leugen: “Mijn kinderen weten niet dat ik getrouwd ben”

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Famme | Beeld: Pexels