Dit is waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

vaker poepen ongesteld

Daarnaast is je ontlasting vaak ook nog eens een stuk dunner

We snappen nog altijd niet waarom je menstruatie weleens ‘het maandelijkse feestje’ wordt genoemd. Die krampen, buikpijn, rugpijn en cravings brengen ons niet bepaald in een feestelijke stemming. En daar komt nog eens bij dat je vaker naar het toilet moet voor een nummertje 2. Wij vroegen ons dus af: waarom moet je vaker poepen als je ongesteld bent?

Vaker poepen

Aan mensen die ongesteld worden, hoeven we heus niet te vertellen dat het poepen net wat anders gaat wanneer je ongesteld bent. Maar hoe kan het dat je én vaker moet poepen én dat je ontlasting vaak dunner is dan normaal? Blijkbaar heeft het te maken met je hormoonspiegel. Maar maak je geen zorgen: het is hartstikke normaal.

De oorzaak

Met name tijdens de eerste drie dagen van je menstruatie gaat de poepfrequentie omhoog. Je lichaam maakt tijdens je menstruatie veel enthousiaster het hormoon prostaglandine aan. De waardes prostaglandine stijgen in je bloed en dit zorgt ervoor dat glad spierweefsel samentrekt. Dit doet je lichaam zodat het baarmoederslijmvlies losraakt en je dus ongesteld wordt. 

Dunnere ontlasting

Daarnaast heeft prostaglandine ook nog een andere werking. Ook je spijsverteringskanaal trekt zich hierdoor vaker samen dan normaal. Het is dus heel normaal dat je dan vaker moet poepen en je ontlasting wat dunner is. Ook is het de verklaring waarom je vaker scheetjes laat.

Opgeblazen buik

Je lichaam werkt echt naar je menstruatie toe en voordat je ongesteld wordt, neemt het progesteron hormoon toe. Dit hormoon is actief in de eierstokken, maar kan er ook voor zorgen dat je juist niet goed kunt poepen. Oftewel: je krijgt er een opgeblazen buik van.

Is er een oplossing?

Ongesteld zijn is al vervelend genoeg, dus kun je die poepfrequentie ook weer wat omlaag krijgen? Helaas niet. Je lichaam gaat gewoon haar eigen gang. Wel kun je proberen voedsel te vermijden dat een constiperend effect hebben, zoals peulvruchten, kolen en broccoli.

Lees ook: 6x met deze voedingsmiddelen houd jij je vagina gezond

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash