Há: Zo verliest je kerstboom een stuk minder naalden

kerstboom

Zo geniet je langer van de pracht en praal van je kerstboom

De kunstkerstboom maakt z’n opmars, maar de echte dennenboom is ook nog lang niet op z’n retour. Het is alleen zo jammer dat je onder die echte boom geen lading cadeautjes terugvindt, maar een lading naalden. Kun je daar nou niet wat tegen doen? Jawel! Wij vertellen je hoe je kerstboom minder naalden verliest.

Laat je kerstboom acclimatiseren

Grote kans dat je nog nooit gehoord hebt van een kerstboom laten acclimatiseren. Dus waarom zou je het in hemelsnaam doen? Het antwoord daarop is vrij simpel: zo kan je kerstboom wennen aan het temperatuurverschil. De kerstboom stond waarschijnlijk buiten toen je ‘m kocht en is die koud gewend. Zet ‘m daarom eerst een nachtje in een koelere ruimte, zoals in je garage of schuur.

Ga voor die kluit

Kerstbomen heb je in soorten en maten, maar uiteindelijk heb je ze in twee categorieën: de dennenboom met kluit en de dennenboom zonder kluit. De goedkopere kerstbomen scoor je vaak zonder kluit, maar probeer voor eentje te gaan met kluit. De kerstboom zonder kluit neemt bijna geen water op. Het resultaat? De boom is binnen drie weken helemaal uitgedroogd en de naalden laten erg makkelijk los.

Zet de boom in de juiste pot

Een sierpot is prachtig, maar is niet altijd de beste keuze voor je kerstboom met kluit. Heb je eentje met kluit bemachtigd? Zet de kerstboom dan in een grote pot met gaatjes in de bodem, zodat het water ook weer afgevoerd kan worden. Natuurlijk kun je die degelijke pot daarna ook nog in een mooie pot zetten. Plaats alleen wel even een schaaltje onder de pot, zodat het water opgevangen kan worden. 

Geef genoeg water

Weet jij hoeveel water een kerstboom met kluit precies nodig heeft? En hoe vaak je ‘m water moet geven? Veel mensen weten het niet en doen maar wat. Zonde, want waarschijnlijk geef jij je kerstboom niet genoeg water. Je dennenboom heeft wel een halve liter water per dag nodig. Gebeurt dit niet? Dan droogt je kerstboom snel uit en vallen die naalden nog sneller uit. Overigens kun je een kerstboom zonder kluit het beste in een speciale kerstboomhouder zetten, die voorziet je kerstboom dan van water.

Doe suiker in het water

Je moet je kerstboom niet continu suikerwater geven, maar door af en toe een beetje suiker in het water te doen, floreert je kerstboom. De glucose in het suiker geeft je kerstboom net een kleine extra boost en hierdoor verliest-ie ook minder snel naalden.

Zet de kerstboom op de juiste plek

Je wilt je kerstboom natuurlijk op de mooiste plek in je woonkamer zetten, maar let er wel op dat je kerstboom in een fijn klimaat leeft. Zo moet je je kerstboom niet naast de verwarming zetten, want hier droogt-ie juist uit. Ook moet je de dennenboom niet in de tocht zetten en ook niet in direct zonlicht.

Gebruik de juiste versiering

Nepsneeuw staat dan wel zo knus, maar je kerstboom wordt er wat minder blij van. De nepsneeuw is schadelijk voor de boom en – je raadt het al ook dan verliest de boom sneller naalden. Daarnaast kunnen lampjes ook schadelijk zijn voor je boom. Worden de lichtjes te heet? Dan sterven de naalden sneller af en vallen ze ook op de grond. Energiebesparende kerstverlichting wordt minder snel heet en is daarom een goed alternatief.

Lees ook: Haar geverfd? Met deze 2-ingrediënten spray blijft de kleur langer mooi

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle België | Beeld: Unsplash