Vrouw met zeldzame slaapstoornis bestelt de gekste dingen in haar slaap

zeldzame slaapstoornis

Van luchttoeters tot galajurken: ze bestelt het allemaal

Als je graag shopt, ben je misschien weleens iets in je kast tegengekomen waarvan je niet meer wist dat je het had besteld. Voor de 27-jarige Rachel Lane is het echter dagelijkse prik. De Amerikaanse heeft een zeldzame slaapstoornis en bestelt in haar slaap de gekste dingen online.

De slaapstoornis

Rachel kampt met de slaapstoornis narcolepsy. Dat houdt in dat ze plotseling in een heel erg diepe slaap kan vallen. De 27-jarige uit de Amerikaanse staat Maine viel onder andere in slaap tijdens concerten, begrafenissen en ook terwijl ze middenin een gesprek zat. Die situaties zijn natuurlijk al lastig genoeg, maar daar houdt het niet op. Rachel bestelt de gekste dingen online wanneer ze in slaap valt.

Vreemde dingen bestellen

“Er kwam een pakje en toen ik die opende zat er een galajurk in”, vertelt Rachel aan Metro. Ze was verward. Ze kon zich niet herinneren dat ze het had besteld en met haar 27 jaar was ze niet van plan naar een schoolgala te gaan. “Ik checkte mijn bankrekening en mijn e-mail en ik had het echt besteld.” Het bleef niet bij die galajurk. Rachel bestelde ook items als slagersmessen, snijborden en hondenspeeltjes. “Ik bestel het meeste via Amazon. Ik denk dat mijn brein nog steeds actief is terwijl ik slaap en het dingen doet die ik anders ook zou doen.”

Hoe het begon

Rachel werd niet geboren met de slaapstoornis. In 2015 werd ze besmet met een virus nadat een kat haar krabde. Ze voelde zich daarna nooit meer hetzelfde en was ontzettend moe. “Ik kon niet eens twee mijl rijden zonder slaperig te worden”, herinnert ze zich. In 2016 ging ze naar een specialist. Ze slaapwandelde en verwonde zichzelf namelijk en de specialist legde vervolgens uit wat er met haar aan de hand was.

Hallucinaties

De slaapconditie van Rachel gaat ook gepaard met hallucinaties. En die zijn voor Rachel heel naar en eng. Helaas begrijpt niet iedereen hoe heftig het is: “Mijn man probeert er voor me te zijn, maar hij begrijpt niet helemaal hoe de hallucinaties zijn. Als ik overstuur raak, zegt hij: ‘Het is ok. Het was maar een droom’, maar dat is het niet.” Om die reden nam Rachel een hulphond. Hij wekt haar wanneer ze onrustig is of op het punt staat te gaan slaapwandelen. “Soms gaat hij zelfs bovenop me liggen om me veilig te houden.”

Lees ook: Waarom het juist goed voor je relatie kan zijn om in aparte bedden te slapen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Unsplash