‘Ik weiger mijn moeder te helpen met haar nieuwe baby’

Al haar broers en zussen zien haar meer als een ouder dan als hun zus

Mandy* is zeventien jaar oud en heeft drie jongere broers en zussen. Haar moeder trouwde een paar maanden geleden met een nieuwe man, die ook een zoon heeft. Kort voor hun huwelijk kondigden ze aan dat haar moeder nog een kind zou krijgen. Mandy was razend: ze had nog zo beloofd dat dit niet nog eens zou gebeuren. Ze doet anoniem haar verhaal op het platform Reddit.

Nóg een?

Mandy vertelt in haar bericht op Reddit: ”Ten eerste heeft ze een belofte verbroken die ze niet alleen aan mij had gedaan, maar ook aan mijn broers en zussen – dat de vierde de laatste zou zijn. Ze is ongeveer drie jaar geleden van zijn vader gescheiden, dus we dachten dat ze serieus was. Ik heb ook ongelooflijk duidelijk gemaakt dat als ze nog een kind zou krijgen, ik niet zou helpen. Ze lachte het weg en zei dat het geen probleem zou zijn.”

Naast de belofte die ze niet is nagekomen, wil Mandy ook geen kinderen meer ‘opvoeden’. Ze legt uit: ”Het moge duidelijk zijn dat mijn moeder met zoveel kinderen steeds meer moest werken om ons te onderhouden, en ons achterliet met wie er maar beschikbaar was: mijn grootmoeder, mijn tante, óf ik. Uiteindelijk besteedde ik steeds meer tijd aan het zorgen voor mijn broers en zussen en werd ik een soort derde ouder. Al mijn broers en zussen hebben me op een of ander moment verteld dat ze me meer als een ouder dan als hun zus zien.” Hoewel Mandy dit als heel vervelend ervaart, is haar moeder van mening dat het heel normaal is dat alle oudere broers en zussen helpen.

Geen hulp

De baby die op komst is, vertegenwoordigt zo’n beetje alles waar Mandy voor in therapie zit. Daarnaast is er volgens haar geen enkel winnend scenario. ”Er is een behoorlijke kans dat ik het uiteindelijk gedeeltelijk zal opvoeden. Het kind zal opgroeien met een vergelijkbaar stel ouderfiguren en uiteindelijk met dezelfde problemen te maken krijgen als mijn broers en zussen. Mocht ze er dit keer wel in slagen het kind goed zelf op te voeden, dan voelt dat voor mij en m’n broertjes en zusjes alsof wij dat niet waard waren. Of het kostte haar vier kinderen om te beseffen hoe goed ouderschap eruit ziet…”

Mandy is ten einde raad en weet niet wat ze moet doen. Ze sluit haar bericht op Reddit af met: ”Ik heb geen medelijden met haar. Ze heeft dit over zichzelf afgeroepen nadat ze genoeg beloftes heeft gedaan die ze niet nakwam. Maar aan de andere kant is de baby onschuldig. Ik wil ook gewoon dat het goed gaat met die kleine…”

*Mandy is niet de echte naam van de persoon in kwestie. Op het forum Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam u/tumblrbf.

Lees ook: ‘Ik kan de ‘zelfverbeteringsreis’ van mijn man niet meer aanhoren’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels