Ook vaders ervaren postnatale depressie, dit is hoe het zit

postnatale depressie

Veel mensen weten niet dat dit ook mannen kan treffen

Waar de geboorte van een kind voor veel mensen een tijd is van blijdschap, gaat dat niet altijd goed. Grote lichamelijke en mentale veranderingen kunnen leiden tot een flinke depressie voor de kersverse moeder. Maar nu blijkt: ook hun partners kunnen te maken krijgen met een postnatale depressie. Wij zetten de feiten voor je op een rij.

1. Postnatale depressie bij vaders vindt vaak binnen één jaar plaats

Een reden dat postnatale depressie bij vaders vaak lastig vast te stellen is, is omdat dit zich pas drie tot zes maanden na de geboorte openbaart. Vaak ondervinden mannen binnen het eerste jaar na de geboorte dit soort depressieve gevoelens. Door de maanden tussen de geboorte en de depressie, zijn de depressieve klachten vaak lastig te linken aan de geboorte van een kindje. Maar uiteindelijk leidt zo’n één op de tien mannen binnen het eerste jaar van de geboorte aan depressieve klachten.

2. Hormonen spelen een belangrijke rol

Bij een kersverse vader gieren de hormonen ook door het lijf. Waarschijnlijk zijn stofjes zoals testosteron, oestrogeen, cortisol, vasopressin en prolactin erbij betrokken. De niveaus hiervan kunnen flink schommelen, en dat veroorzaakt dan ook veranderingen in de gemoedstoestand.

3. Het is gelinkt aan de partner

Er is bovendien aangetoond dat het ook van invloed is of de moeder last heeft van postnatale depressie. Maar liefst 24 tot 50 procent van de ondervraagde vaders die een partner hebben met depressieve klachten gaf aan zelf ook dergelijke gevoelens te ervaren. Dat is fiks meer dan bij vaders die een partner hebben zonder zulke klachten.

4. Verschillende risicofactoren

Er zijn verschillende dingen die mee kunnen spelen. Zo zijn vaders onder de 25 vaker depressief. Ook wegen voorgaande mentale problemen en financiële druk een belangrijke rol. Ook maakt het een flink verschil of de baby zelf een huilbaby is of lekker doorslaapt. Geen van deze factoren is direct als oorzaak aan te wijzen, maar het zijn wel belangrijke elementen die meespelen.

5. De symptomen

De symptomen zijn grotendeels hetzelfde als bij een ‘reguliere’ depressie. Denk bijvoorbeeld aan angsten en twijfel aan de toekomst, teruggetrokkenheid, een kort lontje, gebrek aan slaap en veranderingen in eetgewoonten en gewicht. Dit alles kan natuurlijk nare gevolgen hebben.

6. Brede gevolgen

Uit onderzoek is ook gebleken dat een vader met postnatale depressie een flinke impact kan hebben op zijn omgeving. Het kan de relatie met de moeder van het kind flink onder druk zetten. Bovendien is aangetoond dat kinderen van ouders met een depressie vaker ontwikkelingsproblemen krijgen.

7. Behandeling

De behandeling voor een postnatale depressie bij vaders is hetzelfde als de behandeling bij moeders. De precieze aanpak is nog volop in ontwikkeling. Mogelijk is het bijvoorbeeld ook nuttig om er relatietherapie bij te betrekken.

Lees ook: Zo herken je een depressie of angststoornis tijdens een zwangerschap

Bron: Herfamily | Beeld: Pexels