‘Ik verliet de verjaardag van mijn zus toen ze vertelde dat ze opnieuw zwanger is’

zwanger

‘Mijn zus weet dat ik een miskraam heb gehad’

Yvonne* heeft Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Dit betekent dat Yvonne niet elke maand ongesteld wordt, dat ze minder vaak een eisprong heeft en dat zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Toen haar zus tijdens haar verjaardag aankondigde dat ze opnieuw in verwachting is, werd het Yvonne te veel en ging ze meteen naar huis. 

Geen goede band

“Mijn zus en ik zijn niet bepaald close. Ze was altijd de favoriete dochter van mijn ouders. Ik heb altijd wat overgewicht gehad en heb PCOS. Daarnaast is mijn zus heel slank en fit. Daar heb ik altijd moeite mee gehad, helemaal omdat ze me soms kleineerde. Zo mocht ik van haar soms maar één keer eten opscheppen tijdens het diner en vertelde ze me dat ik dik werd van uitslapen”, begint Yvonne haar verhaal op het forum Reddit. 

Getrouwd

“Mijn zus is jong getrouwd met een rijke man. Ze hebben samen drie prachtige kinderen op wie ik dol ben”, gaat Yvonne verder. Twee jaar geleden stapte Yvonne in het huwelijksbootje met haar man, en sinds een jaar proberen ze zwanger te worden. “Na vele negatieve zwangerschapstesten, hield ik een paar maanden geleden een positieve zwangerschapstest vast. Helaas kreeg ik na vier maanden een miskraam. Ik was ziek van verdriet.”

Verjaardagsfeest

“Twee maanden na mijn miskraam organiseerde mijn familie een verjaardagsfeest voor mijn zus. Zij en haar man kondigden toen aan dat ze binnenkort hun vierde kindje verwachten. Ik voelde een steek van verdriet, maar ik was ook heel bij voor ze.” Ondanks Yvonne’s verdriet probeert ze vrolijk te blijven op haar zus’ verjaardagsfeest, maar op een gegeven moment was de maat vol. “De hele avond vertelde mijn zus continu dat zij en haar man niet eens probeerden om een kindje te krijgen. Ze zei: ‘Het is grappig hoe makkelijk ik zwanger word.’ Toen ik dacht dat de opmerkingen niet erger konden, bewees mijn zus me het tegendeel. Ze zei: ‘We wilden niet eens meer kinderen. Ik overwoog bijna om een abortus te plegen.’ En dat zei ze terwijl ze me aankeek.” 

Verdriet

“Het voelde alsof mijn zus dat tegen me zei om te pronken met hoe vruchtbaar ze is. Dat deed echt pijn, en voelde als een steek onder water. Ik was enorm van slag en gefrustreerd. Mijn man zag dat ik me niet goed voelde, en besloot me mee naar huis te nemen. We hebben doei gezegd tegen mijn ouders en zijn toen meteen weggegaan.” 

Hoewel Yvonne geen scène schopte, viel haar actie niet in goede aarde bij haar familie. “Ik kreeg opeens heel veel appjes van mijn zus en nichten dat ik jaloers was en dat het asociaal was om opeens weg te gaan tijdens het verjaardagsfeest. Mijn man vindt dat ik het juiste heb gedaan, maar mijn familie vindt me maar jaloers.” 

Yvonne vraagt zich af of ze haar excuses moet aanbieden, of dat haar familie juist hun excuses moet aanbieden. Wat zou jij de vrouw adviseren? 

Yvonne is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum Reddit doet ze haar verhaal onder de username FutureeMacaronn.

Lees ook: ‘Ik wil niet dat mijn schoonzus mijn zelfgemaakte trouwjurk draagt’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels