Dit is waarom je soms ineens veel korter haar wilt

haar

Er blijken twee redenen voor te zijn

Soms speelt het ineens op: de neiging om je haar volledig kort te (laten) knippen. Hoe kan het eigenlijk dat we af en toe die sterke drang voelen? Er blijkt een psychologische reden achter te zitten. Wij vertellen je er meer over.

Een heftige gebeurtenis

De gedachte om al je haar af te (laten) knippen, krijg je niet zomaar. Er blijken namelijk twee veelvoorkomende redenen voor te zijn waardoor je je uiterlijk ineens wilt veranderen. De eerste is dat je onlangs iets heftigs hebt meegemaakt. Je kunt dan het gevoel hebben dat je een frisse start wilt maken. Ook kan het zijn dat je je huidige kapsel aan die vervelende tijd in je leven koppelt en daarvan afwilt. Je haar kun je makkelijk aanpakken en groeit terug, dus is de keuze snel gemaakt.

Uit elkaar gegaan

De andere reden voor het plotseling (laten) afknippen van je haar, is een break-up. Met name als jijzelf niet degene bent die de relatie wilde verbreken, is de kans groot dat je ineens iets anders wilt met je uiterlijk. Je wilt opnieuw beginnen, omdat je je oude vertrouwde leven ineens achter je moet laten. Een nieuw kapsel geeft je dan het gevoel van een frisse start. Net als bij de reden hierboven draait het eigenlijk allemaal om (het terugnemen van) de controle. Je neemt een beslissing voor jezelf, jij hebt de touwtjes in handen. New hairstyle, new you!

Lees ook: Wat je wel en niet moet doen bij gespleten haarpunten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Ze | Beeld: Unsplash, Adam Winger