‘Ik vond een notitieboek met schokkende teksten van een leerling’

teksten

‘Ik twijfel of ik het moet melden bij de instanties’

Sabine* is bijlesdocente en geeft les in een aantal klassen. Daan, een van haar leerlingen, laat regelmatig weten hoe stom hij de wereld vindt. Sabine besteedde er niet al te veel aandacht aan, tot ze zijn notitieboek vond. Daar stonden behoorlijk zorgwekkende dingen in. Sabine vraagt zich nu af wat ze ermee moet en vraagt lezers op Reddit om raad.

Geen goede reputatie

“Sinds een aantal maanden geef ik bijles aan een groep kinderen van 7 tot 14 jaar oud”, begint Sabine haar verhaal. “Daan is een van de jongens die veel bijles wiskunde nodig heeft. De afgelopen weken heeft hij een aantal dingen gezegd die me zorgen baarden. Zo heeft hij de bijlesdocenten beledigd en gebruikt hij vaak scheldwoorden om zijn afgunst voor de bijles uit te drukken. Ik snap het, veel kinderen vinden het niet leuk om extra lessen te moeten volgen. Toch vind ik zijn taalgebruik niet gepast voor een 12-jarig kind. Het zorgt er ook voor dat hij binnen de bijlesklas niet bepaald een goede reputatie heeft.”

Notitieboek vergeten

Onlangs heeft Sabine iets ontdekt wat haar nog veel meer zorgen baart. “Aan het eind van een les had Daan tegen me gemompeld ‘dat hij het allemaal stom vond en zo snel mogelijk naar huis wilde’. Ik was niet verbaasd, maar vroeg hem wel of hij kon toelichten wat hij niet leuk vond. Daar wilde hij niet op ingaan en hij liep boos weg. Hij had alleen iets achtergelaten: zijn notitieboek lag nog op zijn tafel. Uit nieuwsgierigheid sloeg ik het open en de inhoud was behoorlijk zorgwekkend.”

Vervelende thuissituatie

Daan had schokkende dingen in het notitieboek geschreven. “Er stonden dingen in over de straffen die hij thuis krijgt. Hij omschrijft dat hij het gevoel heeft dat hij ‘onnodige ruimte inneemt’ en dat hij graag zo zou willen zijn als de andere kinderen. Ik wilde verder lezen, maar moest het notitieboek snel dichtslaan omdat Daan terugkwam.” Sabine weet niet wat ze met de situatie aanmoet. “Ik heb er geen foto van gemaakt, waar ik nu spijt van heb. Daardoor heb ik namelijk geen bewijs. Moet ik hiermee naar instanties of mensen hogerop in de school stappen? Zo ja, wat moet ik dan zeggen om dit allemaal goed uit te leggen?” Wat zou jij Sabine adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam NoAssociate6773.

Lees ook: ‘Ik maak me zorgen om het eetpatroon van mijn vriend’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Marc Schaefer