Feitenlijstje: 5 redenen waarom we zo van sheaboter houden

sheaboter

We waren al fan, maar nu alleen nog maar meer!

Misschien heb je al weleens een bodylotion met sheaboter gebruikt. Veel mensen (waaronder wij zelf) zijn er enorm enthousiast over, omdat het voor een mooie glans op je huid zorgt. Verder wisten we echter nog niet zoveel over deze boter. Daarom hebben we vijf leuke feitjes over sheaboter voor je verzameld.

1. Hoog vetgehalte

De reden dat sheaboter zo vaak gebruikt wordt voor huidverzorging, is dat de noten van de sheaboom een enorm hoog vetgehalte hebben. Dat gehalte kan oplopen tot wel 50 procent! Het zorgt ervoor dat sheaboter erg verzorgend werkt en het je huid beschermt tegen uitdroging. In Afrika wordt sheaboter onder andere gebruikt om striae te verminderen. Het kan zelfs helpen om irritaties aan je huid en kleine wondjes te voorkomen.

2. Veel voedingsstoffen

Sheaboter bevat niet alleen veel vet, maar ook veel voedingsstoffen. Onder andere vitamine A en vitamine E zijn in ruime hoeveelheden aanwezig in sheaboter. Dat zijn twee vitamines die erg goed helpen als je last hebt van een schrale huid. Ook bevat sheaboter belangrijke vetzuren die ervoor zorgen dat je huid in goede conditie blijft en heeft het een SPF-sterkte van 6. Het biedt dus ook nog lichte zonbescherming!

3. Goed voor huid, haar én maaltijd

De noten van de sheaboom leveren een boterachtige substantie op als ze worden geplet. Dit kun je dus op je huid smeren voor extra verzorging en bescherming, maar wist je dat je er ook mee kunt koken? Bovendien kun je het ook nog eens gebruiken om je haar te verzorgen. Laat een beetje sheaboter tussen je handpalmen smelten, zodat je een olieachtige substantie krijgt. Verdeel dat vervolgens over je haar. Verzorging gegarandeerd!

4. Alleen door vrouwen geteeld

De noten voor sheaboter mogen alleen maar geteeld en verwerkt worden door vrouwen. Dit komt doordat de sheaboom, waar die noten vandaan komen, als heilig wordt gezien. Mannen mogen de stam niet aanraken en het kappen van die bomen is al helemaal uit den boze. Ook de oogst verloopt trouwens altijd op een bepaalde manier, met een groot feest en veel tradities. Het eerste vet van de oogst wordt gebruikt om een traditionele maaltijd met bonen mee te maken. Tijdens feestdagen eet de hele bevolking daarvan (dus ook de mannen).

5. Vaste streek

Er is maar één gebied op aarde waar sheaboter wordt geproduceerd, namelijk de Shea Gordel. Binnen die Gordel, die zo’n 300 kilometer lang is, vallen de savannegebieden van Soedan, de bovenloop van de Nijl en het brongebied van de Niger. Daar komt enorm veel droogte voor en dus heeft men met de sheabonen een oplossing gevonden om een droge huid tegen te gaan. Wil je zeker weten dat je sheaboter koopt die op traditionele wijze is geteeld? Check dan of er op de verpakking staat dat het uit de Shea Gordel komt (bijvoorbeeld Ghana of Burkina Faso).

Lees ook: Dit is het celebrity-geheim achter een gezond en stralende huid

Bron: Ze.nl | Beeld: Unsplash, Nati Melnychuk