Parosmie na een coronabesmetting? Dit moet je erover weten

parosmie

Ineens allemaal vieze luchtjes en smaken

We horen het vaak: iemand krijgt corona en kan ineens niets meer ruiken of proeven. In de meeste gevallen komt dat na een aantal weken terug. Het kan daarbij echter zo zijn dat je reuk en smaak vervormd zijn. Dat blijkt een van de klachten van long covid te zijn en wordt ook wel parosmie genoemd. Hoe werkt parosmie en kun je er iets tegen doen?

Bah, parosmie

Stel, je bent een aantal weken geleden genezen van een coronabesmetting. Tot voor kort kon je niets ruiken of proeven. Je neemt een hapje van een broodje en ineens… proef je iets! Helemaal top, toch? Niet echt, want het broodje smaakt ineens naar afval. Dit is het teken dat je te maken hebt met parosmie. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat dat blijvend is, dus wil je er zo snel mogelijk iets aan doen. Wij vertellen je meer over deze aandoening en hoe je er de strijd mee aan kunt gaan.

Hoe het ontstaat

Van alle mensen die corona krijgen, verliest ongeveer 50 tot 75 procent tijdelijk hun reuk en smaak. De aanleiding daarvoor is dat het virus zowel de reukzenuwen als de ondersteunende cellen bij die zenuw beschadigt. In de meeste gevallen herstellen die zenuwen zich binnen een aantal weken. Als er sprake is van long covid, kan dat herstelproces veel meer tijd in beslag nemen. Er kan dan parosmie optreden.

Wat gebeurt er in je lichaam waardoor parosmie veroorzaakt wordt? Parosmie ontstaat dus wanneer je reukzenuwen beschadigd zijn. Op het moment dat die zenuwen opnieuw groeien, kunnen er verkeerde verbindingen ontstaan. Dat zorgt ervoor dat de ‘draadjes’ tussen je reukzenuwen en je hersenen niet goed lopen. Je hersenen registreren geuren op een andere manier, waardoor een bos verse rozen bijvoorbeeld ineens naar het riool ruikt.

Wat je ertegen kunt doen

Parosmie kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Toch lijkt het erop dat we een oplossing gevonden hebben voor dit probleem. Het kan helpen om verschillende geuren, bijvoorbeeld citroen en koffie, twintig seconden goed op te snuiven en dat proces een aantal keer te herhalen. Let wel op: het kan zijn dat je dit een aantal maanden lang moet proberen voor je resultaat merkt. Er wordt aangeraden om geen geuren uit de weg te gaan. Is het dus zo dat je koffie ineens naar afval ruikt? Blijf het dan toch drinken. Als je dat niet doet, kan de verkeerde geurverbinding in de loop der tijd namelijk permanent worden.

Lees ook: Om deze reden neem je geuren soms anders waar als je ongesteld bent

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay