Met deze 5 menstruatieklachten kun je beter naar de huisarts gaan

menstruatieklachten

Denk niet: ‘Ach, het zal er wel bij horen’

Wanneer we op de middelbare school soms amper konden lopen van de buik- en rugpijn tijdens de menstruatie, kregen we vaak te horen dat dit erbij hoorde. Buikpijn, rugpijn, pijnlijke borsten, vermoeidheid, stemmingswisselingen: voor veel vrouwen hoort het er (helaas) inderdaad bij. En dat elke maand weer. Toch kunnen sommige menstruatieklachten betekenen dat er meer aan de hand is dan een ‘gewone ongesteldheid’. Ga bij deze vijf menstruatieklachten daarom tóch even langs bij de huisarts. 

1. Hevige pijn

Pijn tijdens de ongesteldheid, daar zijn veel vrouwen wel bekend mee. Volgens schattingen zou namelijk maar liefst vijftig tot negentig procent van de vrouwen elke maand kampen met menstruatiepijn. Tijdens de menstruatie trekt de baarmoeder samen, wat deze buikpijn goed kan verklaren. Kom jij de dagen niet door zonder een flinke dosis pijnstillers en een hete kruik? Dan is er wellicht meer aan de hand. Zo kan zulke hevige buikpijn ook wijzen op endometriose of PCOS. Bij endometriose hoopt baarmoederslijmachtig weefsel zich in je buikholte op, met chronische ontstekingen tot gevolg. Dit kan zich als het ware vastplakken aan veel van je organen en kan zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. Bij PCOS groeien er cysten op je eierstokken. Deze kunnen knappen, wat voor veel pijn kan zorgen. Ook heb je met PCOS meer risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kan het je vruchtbaarheid verminderen. Een bezoekje aan de huisarts is daarom niet overbodig bij hevige menstruatiepijn.

2. Uitblijven van je menstruatie

Natuurlijk zijn we liever niet ongesteld dan wel, maar het is wel een teken van je lichaam dat alles goed in zijn werk gaat. Wanneer je menstruatie dan ook (ineens) uitblijft, kan dit flink schrikken zijn. Als je niet ongesteld wordt terwijl je niet zwanger bent of te jong voor de menopauze bent, kan dit wijzen op verschillende gezondheidsproblemen. Een onregelmatige menstruatie of het uitblijven hiervan kan wijzen op een hormonale disbalans zoals PCOS, maar ook op schildklierproblemen, stress of ondergewicht. Ook kan het betekenen dat je vervroegd in de overgang zit, waardoor je meer kans hebt op botontkalking en hart- en vaatziekten.

3. Extreme PMS-klachten

Zo’n drie tot zes procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd leidt aan een Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDS). Dit wordt ook wel gezien als het hevigere, extremere zusje van PMS. Denk hierbij aan menstruatieklachten als depressiviteit, prikkelbaarheid, angsten, woedeaanvallen, slapeloosheid en een breed scala aan lichamelijke klachten. Vermoed je nou dat je lijdt aan PMS of PMDS? Houd dan een menstruatiedagboek bij, waarin je onder andere je bloedverlies en stemming noteert. Ga hiermee naar de huisarts, zodat deze meteen goed inzicht krijgt in jouw situatie.

4. Tussentijds bloedverlies

Bloedverlies als je niet ongesteld hoort te zijn? Daar zit niemand op te wachten. Hoewel het meestal onschuldig is en er dus niets ernstigs aan de hand is, kan het ook voorkomen als je last hebt van wondjes of poliepen in je baarmoeder. Ook als je kampt met stress of last hebt van bijwerkingen van medicijnen kan er spotting of een doorbraakbloeding optreden. Andere oorzaken kunnen zijn: seksueel overdraagbare aandoeningen, vaginale (schimmel)infecties, baarmoederhalskanker, schildklierproblemen of endometriose. Heb je regelmatig last van tussentijds bloedverlies? Klop dan aan bij je huisarts.

5. Hevig bloedverlies

Het is lastig te zeggen wanneer er sprake is van hevig bloedverlies, want wat voor de één hevig is, is voor de ander normaal. Houd daarom in eerste instantie in de gaten wat voor jouw menstruatie een normale hoeveelheid bloedverlies is en ga bij veranderingen hierin eventueel naar de huisarts. Maar als het nodig is om elk uur je maandverband of tampon te verwisselen, kun je wel spreken van hevig bloedverlies. Ook wanneer je langer dan zeven dagen ongesteld bent of een cyclus hebt die minder dan 21 dagen duurt, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Je kunt dan menorragie hebben. Dat is een aandoening waarbij je overmatig veel bloed verliest. Je kunt er extreem vermoeid door raken of zelfs bloedarmoede krijgen. De aandoening is gelukkig niet levensbedreigend, maar vervelend is het natuurlijk wel. Vaak wordt de pil voorgeschreven.

Lees ook: Dit kan je menstruatiepijn vertellen over hoe zwaar je bevalling wordt

Bron: Margriet, De Gynaecoloog | Beeld: iStock, RealPeopleGroup