Dit kan je menstruatiepijn vertellen over hoe zwaar je bevalling wordt

menstruatiepijn bevalling

Volgens onderzoek bestaat er een verband tussen menstruatiepijn en een pijnlijke bevalling

Hoe zwaar of pijnlijk een bevalling wordt, is altijd lastig te voorspellen. Het is misschien ook niet iets waar je voortdurend mee bezig wilt zijn tijdens de zwangerschap, maar een beetje voorbereiding kan geen kwaad. Dit zegt gynaecoloog Dasha Fielder over wat je tijdens de bevalling kunt verwachten.

Hevige menstruatiepijn

Hoe pijnlijk de menstruatie zelf is, verschilt behoorlijk van persoon tot persoon. Waar de één minstens een dag in bed ligt tijdens de tijd van de maand, kan de ander nergens last van hebben. Voor die eerste groep heeft de Australische gynaecoloog Dasha Fielder slecht nieuws. Volgens haar onderzoek zouden vrouwen met een pijnlijke menstruatie ook meer pijn ervaren tijdens de bevaling.

Soortgelijke krampen

“De eerste fases van een bevalling lijken erg op menstruatiekramp”, zo legt de arts uit aan Mamamia . “Behalve dan dat de pijn tijdens je menstruatie gelijk blijft, en bij een bevalling het juist blijft oplopen totdat de baby geboren is.” Het verband bestaat volgens Fielder omdat zowel tijdens de menstruatie als tijdens de bevalling dezelfde spieren aan het werk zijn.

Baarmoedermond

Ook wordt in beide gevallen de baarmoedermond wijder, tijdens de menstruatie om het baarmoederslijmvlies door te laten en tijdens de bevalling – het zal niet als een verrassing komen – om de baby door te laten. Een groot verschil is dat de baarmoedermond zich ongeveer één centimeter verbreedt wanneer je ongesteld bent, ten opzichte van zo’n tien centimeter tijdens de bevalling.

Pijn tijdens de bevalling

Betekent dat dat je bevalling dan ook tien keer zo pijnlijk is als je menstruatie? Dat niet per se. “De eerste fasen van de bevalling, waarin de baarmoedermond van nul naar vijf centimeter gaat, lijken erg op menstruatiekrampen. De weeën komen iedere 20 tot 30 minuten en voelen precies als menstruatiepijn”, legt de gynaecologe uit. Daarna neemt de pijn echter toe. “Bij zeven centimeter ontsluiting begint de overgangsfase. Vanaf dat moment wordt de pijn behoorlijk oncomfortabel, als dat nog niet het geval was.” We wisten dat het geen pretje was, maar het is toch even slikken…

Lees ook: Dit kun je het beste eten na je bevalling

Bron: Daily Mail | Beeld: Pexels