6 dingen die je niet moet doen vlak voordat je naar bed gaat

bed slapengaan

Doe deze dingen niet en je slaapt een stuk beter

In een tijd van Netflix, Videoland en andere online streamingdiensten, leveren we graag een beetje slaap in. Die ene spannende aflevering moet je immers afkijken. Het zal niet de eerste keer zijn dat je de tv uitdoet, je verplaatst van de bank naar je bed en vervolgens op je telefoon verder Netflixt. Vlak voor het slapengaan nog op je telefoon zitten is een van de dingen die je nachtrust behoorlijk belemmeren.

Dit en andere dingen kun je beter niet doen voor het slapengaan.

1. Kijk niet op je telefoon

Dit noemden we eerder al. Hoe leuk het ook kan zijn om nog even te Netflixen of om door je Facebook- of Instagram-feed te scrollen, probeer de verleiding te weerstaan. Het blauwe en witte licht dat je telefoonscherm uitstraalt, kan je nachtrust behoorlijk belemmeren. Zo blijkt uit een onderzoek van Lightning Research Center. Door het licht maakt je brein geen melatonine-hormoon aan en dat is nou net het hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam zich klaar maakt om te gaan slapen.

2. Je werk afmaken

Als je op je werk veel op je bordje hebt, zal je wellicht geneigd zijn om thuis verder te werken. Ook voor het slapengaan. Als je per se nog wat wilt afmaken of dat laatste e-mailtje wilt sturen; doe dat dan aan de keukentafel en niet als je al in bed ligt. Anders zul je gestrest gaan slapen, waardoor je wellicht erg onrustig slaapt.

3. Een nachtmutsje nemen

Even een drankje nuttigen voor het slapengaan, klinkt als iets onschuldigs. Bovendien kun je er makkelijker door in slaap vallen. Toch kun je dat glaasje wijn in de toekomst voor het slapengaan beter links laten liggen. Je valt wel sneller in slaap na het consumeren van alcohol, maar de kwaliteit van je slaap wordt slechter. Door de alcohol kom je moeilijker in je REM (rapid eye movenemt) slaap. En dat is nou net de slaap die je nodig hebt om uitgerust wakker te worden.

4. Suiker eten

Iedereen heeft zich er weleens schuldig aan gemaakt om voor het slapengaan nog even een snack te nemen. Je kunt heus wel wat eten voor het slapengaan, maar kies ervoor om geen producten te nuttigen waar veel suiker of vet in zit. Suiker en/of vettigheden consumeren voor het slapen gaan, zorgt ervoor dat je lichter slaapt of vaker wakker wordt.

5. Pittig voedsel eten

Iets anders wat je beter niet kunt eten vlak voordat je naar bed gaat, zijn pittige gerechten. Voedsel dat voorzien is van de nodige pepers, kunnen je brandend maagzuur opleveren. Niet iets waardoor je lekker slaapt…

6. Te veel water drinken

Het is belangrijk om je gedurende de dag goed te hydrateren. Doe dit ook echt gedurende de dag en drink niet vlak voordat je naar bed gaat nog drie glazen water. Je moet het water immers ook weer loodsen en daardoor zul je ’s nachts wellicht vaker wakker worden.

Lees ook: Dit zeggen je voeten over je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Purewow | Beeld: Pexels