Dit zeggen je voeten over je gezondheid

voeten
Je voeten zeggen veel over je gezondheid

Heb jij vrijwel constant koude voeten of doen je voeten soms pijn? Dit kan duiden op bepaalde ziektes of een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. De staat van je voeten zegt dus veel over je algehele gezondheid! Deze vier dingen wijzen erop dat er meer aan de hand is.

Je voeten kunnen je gezondheid verraden.

1. Een dikke grote teen

Lijkt je grote teen dikker dan hij voorheen was? Dit kan een symptoom zijn van jicht. Jicht is een ontsteking in een gewricht die veroorzaakt wordt door urinezuurkristallen. Deze ontstekingen komen vaak voor in de tenen of voeten, maar begint vaak bij de grote teen. Deze zal dikker worden, rood zien en ook erg pijnlijk voelen. De huisarts kan een medicijn voorschrijven om de ontsteking te remmen en pijn te verlichten. Blijf wel bewegen, dit kan geen kwaad.

2. Gele teennagels

Meestal betekenen gele teennagels dat je een schimmelinfectie hebt, ook wel kalknagels genoemd. Dit is makkelijk op te lossen met een olie of crème van de drogist. In zeldzame gevallen zit er geen schimmelinfectie achter, maar het zogenaamde ‘gele-nagel-syndroom’. Vaak komen deze gele nagels voort uit problemen met de luchtwegen, zoals een chronische bronchitis. Soms komt het voor dat de gele nagels eerder optreden dan de daadwerkelijke aandoening, het kan dus een waarschuwingssignaal zijn!

3. Kramp

Heb je regelmatig kramp in je voet? Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar vaak komt het voort uit een tekort aan kalium. Onder andere banaan, broccoli, zalm en rood vlees bevatten veel kalium. Heb je hier geen tekort aan en heb je vaak kramp? Ga dan even langs de huisarts, het kan zijn dat er een bloedvaat verstopt zit.

4. Koude voeten

Veel vrouwen hebben regelmatig last van koude voeten, maar als jij altijd met twee ijsklompen rondloopt kan er meer aan de hand zijn. Wellicht betekent het dat je schildklier niet goed werkt. De schildklier hoort hormonen te produceren die je stofwisseling helpen, maar bij een vertraagde schildklier werkt dit niet goed. Koude handen en voeten kunnen een signaal zijn van een slecht werkende schildklier.

Lees ook: 6 symptomen van het carpaal tunnel syndroom

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bronnen: HLN, Huidinfo | Beeld: Pexels