Pas op! Veel vrouwen hebben een burn-out zonder dat ze het doorhebben

burn-out

Veel vrouwen herkennen een burn-out niet

In Nederland lijden een miljoen mensen aan een burn-out, maar waarschijnlijk zijn dit er nog meer. Vaak worden de symptomen niet – of pas heel laat – geconstateerd en het is daarom belangrijk dat jij de symptomen gaat herkennen. Op die manier weet je of je een risico loopt en misschien een stapje terug moet doen. 

Langdurige stress is de voornaamste oorzaak van een burn-out.

Stress

Waar de stress vandaan komt, maakt niet uit. Dit kan werkgerelateerd zijn of misschien heb je geldproblemen? Als je langdurig last hebt van stress dan kan dit overgaan naar een burn-out. Helaas zijn er veel mensen die de symptomen niet herkennen en dan gaat het van kwaad tot erger.

Karakter

De een krijgt sneller een burn-out dan de ander, dus ook karakter heeft hiermee te maken. Vooral mensen die moeite hebben met ‘nee’ zeggen, hulp vragen of hun gevoelens uiten lopen een groot risico. Ook perfectionisten, harde werkers en mensen die heel betrokken zijn bij hun werk moeten oppassen.

Criteria

De diagnose van een burn-out wordt gesteld aan de hand van vier criteria. Herken jij ze?

  • Je hebt last van drie van de volgende klachten: slecht slapen, vermoeidheid, prikkelbaar, emotioneel, piekeren, opgejaagd voelen, slechte concentratie en vergeetachtigheid.
  • Je voelt je machteloos en ziet niet meer hoe je problemen moet oplossen. Het voelt alsof je grip verliest.
  • Eén van de belangrijke dingen in je leven staat op een lager pitje. Denk hierbij aan het moeder zijn, een goede werknemer zijn of een goede partner zijn.
  • Je hebt geen psychiatrische aandoening, zoals een depressie.

Herken jij jezelf in deze symptomen? Aarzel dan niet om een afspraak te maken met je huisarts om erover te praten.

Lees ook: Moet jij ook altijd gelijk plassen ‘s ochtends? Hier komt dat door!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: pxhere