Zo weet je of je te veel vitamine D binnenkrijgt

vitamine-d

Je hebt er wel wat van nodig, maar je moet niet overdrijven

Vitamine D is belangrijk voor onder andere onze weerstand, botten, tanden en spieren. Het is dus van belang om erop toe te zien dat je er genoeg van binnenkrijgt. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat je er juist te veel van binnenkrijgt. Wij vertellen je hoe je een vitamine D-overschot kunt herkennen.

Zon en voeding

Als je ‘vitamine D’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan de zon. Dat is niet zonder reden: je lichaam maakt namelijk vitamine D aan als je buiten loopt, in de zon. We halen het ook uit voeding, onder andere uit vette vis en halvarine. De vitamine zorgt ervoor dat je botten en tanden stevig blijven, je weerstand op peil gehouden wordt en je spieren in goede conditie zijn.

Aanbevolen hoeveelheid

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D is voor volwassenen tot zeventig jaar 10 microgram. Als je ouder bent dan zeventig, wordt het dubbele daarvan aangeraden. De bovengrens ligt in Nederland op 100 microgram per dag. Als je langere tijd meer binnenkrijgt dan dat (wat vooral bij het slikken van supplementen op de loer ligt), kun je klachten krijgen.

Symptomen van een overschot

Veel vitaminen plassen we weer uit, omdat ze wateroplosbaar zijn. Dat is het geval bij B- en C-vitaminen. Bij vitamine D zit dat anders, want dat is vet oplosbaar. Je lichaam slaat alles van die stof op. Dat zorgt ervoor dat een overschot op de loer ligt. Hoe je dat kunt spotten? Er zijn verschillende symptomen, namelijk:

  • Verlies van eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Misselijkheid
  • Slaperigheid
  • Overmatige vermoeidheid
  • Maagklachten
  • Darmklachten

Gevolgen en advies

Volgens het RIVM kan een overschot aan vitamine D leiden tot een te grote hoeveelheid calcium in je urine en je bloed. Dat kan dan weer voor andere klachten zorgen, waaronder nierstenen. Dat klinkt natuurlijk heel eng, maar je moet je wel realiseren dat je niet zomaar een vitamine D-overschot hebt. Je moet dan echt langere tijd een grote hoeveelheid van de vitamine binnenkrijgen.

Slik je vitamine D-supplementen omdat je dat is aangeraden? Dan is het niet verstandig om daar zomaar ineens mee te stoppen. De reden dat je het aangeraden hebt gekregen, is immers omdat je in een groep valt die meer risico heeft op een tekort (bijvoorbeeld vanwege je leeftijd of omdat je niet veel buiten komt). Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts of apotheker, zij kunnen je verder helpen.

Lees ook: Zo weet je of je een vitamine E-tekort hebt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Michele Blackwell