Caroline Tensen wil taboe rond overgang verbreken met nieuw programma

caroline tensen overgang

Caroline Tensen over de overgang: ‘Ik wilde uit mijn lichaam, háátte mezelf’

De overgang: veel vrouwen moeten er in meer of mindere mate op den duur aan geloven. En toch blijft het een soort taboe. Verschillende vrouwen waren hier helemaal klaar mee en besloten met een nieuw programma dit moeilijke onderwerp te lijf te gaan. Zo ook Caroline Tensen, die openhartig vertelt aan RTL Boulevard hoe ze zelf de overgang heeft ervaren.

De overgang

Zo rond het begin van je vijftiger jaren zit de kans er dik in dat je merkt dat de overgang je in z’n greep heeft. Je lichaam ondergaat flinke veranderingen op hormoongebied, met alle gevolgen van dien: op je emoties valt geen peil te trekken, je huid en haar doen lekker waar ze zelf zin in hebben en je gewicht verandert van de ene op de andere week. Om over die opvliegers nog maar niet te spreken! Het is eigenlijk ronduit bizar dat er zo’n taboe op het onderwerp lijkt te rusten, terwijl bijna alle vrouwen er mee te maken krijgen. Dat dacht Caroline Tensen ook: “Ik voelde me tijdens die overgang zo eenzaam, omdat ik het buiten mijn directe omgeving met niemand durfde te delen.”

Het Verboden Woord

En daarom is de presentatrice nu trots onderdeel van de nieuwe documentaire Het Verboden Woord van Nada van Nie. Zij komt samen met enkele andere vrouwen aan het woord over hoe zij de overgang hebben ervaren. Ook komen Carolines familieleden en vrienden (zoals Leco van Zadelhoff) aan het woord. Ze vertelt aan RTL Boulevard over het programma: “Natuurlijk, er zijn veel ergere dingen dan de overgang. Maar dit is iets waar zoveel vrouwen maar doorheen moeten en waar nog steeds lacherig over wordt gedaan. Ik doe mijn verhaal niet om zielig gevonden te worden, dat wil ik echt onderstrepen, maar in de hoop het taboe eraf te halen.”

Zware overgang

Caroline is in gesprek met Boulevard ook bijzonder open over haar eigen overgang. “Ik ben van huis uit een heel opgewekt type, maar ineens kon ik alleen maar huilen. Ik begreep er niets van”, legt ze uit. En het werd alleen maar erger wanneer Caroline merkt dat haar lichaam opeens flink verandert. “Ik liep met mijn ziel onder mijn arm. Voor mijn gevoel zat ik op de reservebank bij de publieke omroep, ik was dik, dacht dat iedereen me nastaarde”, deelt ze. “Ik was niet gelukkig te knúppelen.” Gelukkig kon la Tensen haar hart kwijt bij dochter Charlotte: “Er was geen land met me te bezeilen. Ik heb me nog nooit in mijn leven zo ongelooflijk kwetsbaar gevoeld. Zij moest mij, de moeder die zogenaamd alles aankan, opvangen als een ingestort vogeltje.”

Oplossing

Inmiddels gaat het allemaal weer een stuk beter met Caroline, gelukkig. Ze legt uit dat ze met hormoontherapie bijna weer de oude is. Zo’n therapie houdt in dat je met crèmes en medicijnen aan de slag gaat om je hormoonpeil weer te normaliseren. Bij Caroline heeft dit dus goed geholpen. “Af en toe heb ik nog een kleine terugval, maar dan herken ik het gelijk en dan ben ik er ook wel weer snel uit. Het ergste heb ik nu wel gehad”, vertelt de 57-jarige BN’er.

Benieuwd geworden? Het Verboden Woord is nu te zien op Videoland.

Lees ook: Taboe rondom de overgang zorgt voor onzichtbare problemen op de werkvloer 

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Brunopress