Onderzoek beweert: vrouwen die de pil slikken zijn slechter in herkennen emoties

pil

Anticonceptiepil bemoeilijkt herkenning van emoties bij anderen

Dat het gebruik van een anticonceptiepil invloed heeft op onze eigen emoties, was al een langere tijd bekend. Maar dat de pil ook invloed heeft op het herkennen van emoties van anderen, hadden we nog niet eerder gehoord. Toch is dit het geval, als we een recent Duits onderzoek mogen geloven. Hieruit bleek namelijk dat vrouwen aan de pil slechter waren in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen dan vrouwen die de pil niet slikten.

Moeite om andermans emoties te signaleren? Volgens Duits onderzoek kan het door de pil komen!

Emoties

Onderzoekers van de universiteit van Greifswald vergeleken de emotieherkenning van 42 vrouwen die een anticonceptiepil gebruikten met die van 53 vrouwen die hem niet slikten. De pilslikkers bleken 10 procent slechter in het signaleren van emoties als blijdschap en verdriet dan niet-pilslikkers. Vooral complexere emoties als trots en minachtig konden ze moeilijker waarnemen.

De pil

De uitkomst van het onderzoek kwam niet bepaald als een verrassing. Eerder onderzoek toonde namelijk al aan dat hormonale schommelingen effect hebben op de emotieherkenning bij vrouwen. ”Omdat anticonceptiepillen de aanmaak van oestrogeen en progesteron onderdrukken, hebben ze als gevolg dat het moeilijker wordt om emoties te signaleren”, zo vertelt onderzoeker Alexander Lischke aan News18.

Gedrag

Volgens Neurowetenschapper Estrellea Montoya wordt ons sociale en emotionele gedrag aangestuurd door natuurlijke hormonale schommelingen. “Wanneer je de pil slikt, neem je die natuurlijke schommeling weg en dat kan dan uiteraard gevolgen hebben”, zo legt ze uit aan Margriet. De pil heeft volgens haar niet alleen invloed op de manier waarop we emoties herkennen, maar bijvoorbeeld ook op onze partnerkeuze.

Lees ook: 3 tekenen dat je aankomt door hormonen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: News18, Margriet | Beeld: Pixabay