Dit is waarom je een dagboek zou moeten bijhouden

Wij zijn om!

Vroeger als klein meisje had jij ‘m vast ook: een dagboekje met een slotje om elke avond over je crush te schrijven. De gewoonte om onze gedachten op papier te zetten zijn we verloren naarmate we ouder worden. Maar is dat niet zonde? Is journaling niet juist hartstikke goed voor ons nu we volwassen zijn? Wij vertellen je de gezondheidsvoordelen van het bijhouden van een dagboek.

Onderzoek

Uit verschillende studies is gebleken dat het bijhouden van een dagboek over de dingen die je bezighouden goed is voor je mentale, maar zelfs ook je lichamelijke gezondheid. Door van je af te schrijven zou je leren gedachten en ervaringen te accepteren in plaats van te veroordelen. Dit is een groot verschil in mindset, en daarmee een goede tool om te werken aan je mentale gezondheid, aldus psychologen en coaches.

Schrijftherapie

Journaling kan je eigenlijk doen zoals je zelf wilt. Je kunt tekenen of schrijven, ’s ochtends of ’s avonds een momentje nemen, en ga zo maar door. Er zijn echter wel twee soorten van journalen te onderscheiden. De eerste wordt schrijftherapie genoemd. Hierbij is de essentie het reflecteren op je meest diepe gevoelens en gedachten. Om er wat moeilijke woorden voor te gebruiken: het is een soort cognitieve gedragstherapie, voor klachten die komen door posttraumatische stress, trauma’s of een burn-out. Maar, het is ook hartstikke geschikt voor je alledaagse dingetjes! Bijvoorbeeld moeizaam contact met een familielid, frustraties op je werk of onzekerheid over jezelf. De bedoeling hiervan is dus om je gedachten beter te leren begrijpen, en zo je klachten te laten verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Op de lange termijn zul je je dus echt beter gaan voelen!

Dankbaarheidsdagboek

De tweede manier van journaling, ook wel een gratitude journal genoemd, helpt om op een positieve manier naar het leven te kijken. Door je te richten op de dingen waar je dankbaar voor bent, zul je merken dat je in andere situaties ook de positieve kanten beter kunt belichten. Wat je dan precies opschrijft? Zelfs de kleinste positieve dingetjes die je hebt meegemaakt, zoals de wind mee op de fiets of de perfecte kop koffie. Als het ware train je dan je brein om positievere gedachten te hebben. Een mooi woord dat past bij het uitgangspunt van deze manier van journaling is mindfulness. Dit betekent dat je heel bewust in het hier en nu leeft en minder piekert om zo meer positiviteit in je dagelijks leven te brengen.

Impact op je gezondheid

Beide soorten van journaling hebben dus net iets andere uitgangspunten. Waar je bij schrijftherapie je met name richt op het begrijpen en reguleren van je gedachten en emoties, helpt een dankbaarheidsdagboek vooral om de positieven kanten van het leven te belichten. Beide hebben grote, positieve voordelen voor je mentale, maar zelfs ook je lichamelijke gezondheid. Dat de dingen die er in ons hoofd omgaan impact heeft op hoe we ons lichamelijk voelen is geen verrassing. Toch staan we er niet dagelijks bij stil. Journaling in beide vormen vermindert stress, kan je bloeddruk verlagen en meer zelfvertrouwen geven. Dit heeft ook zeker effect op hoe je je lichamelijk voelt! Daarnaast wordt het makkelijker om de cirkel van negatieve gedachten te doorbreken, geef je een boost aan je mentale gezondheid, ervaar je een positievere mindset, heb je meer empathie en krijg je inzicht in jezelf.

Een routine creëren

Ben je overtuigd? Dan kun je een routine gaan creëren voor het journalen. Je kan kiezen voor één van beide manieren, maar misschien wil je beide wel combineren. Probeer een vast momentje te creëren, door bijvoorbeeld je boekje op de keukentafel te leggen waar je gaat zitten ontbijten, of bij je bed zodat je juist ’s avonds eventjes kunt schrijven.

Mocht je graag wat handvatten krijgen om te weten hoe je moet beginnen, bestaan er ontzettend veel leuke dagboeken die je op weg helpen. Zo kan je kiezen voor een ‘5 Minute Journal’, waar je elke dag een aantal vragen beantwoord die je helpen inzicht te krijgen in hoe je je echt voelt. Het hoeft niet moeilijk te zijn, simpel en kort is echt al hartstikke effectief!

Lees ook: Wetenschap bewijst: vriendinnen zijn goed voor je gezondheid

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Bedrock | Beeld: Pexels / Ketut Subiyanto