Dit zijn de problemen waarvan je niet wist dat ze door de overgang komen

overgang

Wist jij dit?

Hoewel de overgang voor de één nog een ver-van-haar-bed-show is, zit de ander er middenin. Wakker worden in het zweet, enorme veranderingen in je humeur, zin in kilo’s chocolade en pijnlijk tandvlees. Pijnlijk tandvlees? Jazeker, ook dit is een vervelende kwaal die veroorzaakt kan worden door de overgang.

De overgang

Even een lesje biologie, want wat gebeurt er ook alweer tijdens de overgang? De overgang kenmerkt het einde van de vruchtbare periode. Je lichaam stopt geleidelijk met het maken van de vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Ook het progesterongehalte kan behoorlijk stijgen en dalen.

Tand- en mondproblemen

De overgang zorgt ervoor dat je niet meer zwanger kunt raken, maar heeft ook andere nare bijkomstigheden. Zo is de bloedstroom naar je tandvlees een stuk minder. Hierdoor kan je tandvlees dik worden, geïrriteerd raken en kunnen je tanden gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer mond- en tandproblemen die zich voor kunnen doen tijdens deze fase. Denk aan aften, een droge of branderige mond, meer tandsteen, loszittende tanden, een branderig gevoel in de mond, terugtrekkend tandvlees of een vieze en veranderende smaak in je mond.

De oplossing

De oplossing is eigenlijk vrij simpel en voor de hand liggend. Het is in ieder geval van belang dat je je leefstijl en voeding zo gezond mogelijk houdt. Dat is al een flinke stap in de goede richting. Daarbij is het belangrijk dat je goed poetst en flost. Ook kun je je tandvlees af en toe ook zachtjes proberen te masseren met je vingers. Hierdoor stimuleer je de bloedsomloop en kan jouw lichaam je geïrriteerde tandvlees sneller verhelpen. Als dit allemaal niet helpt, dan kan het nooit kwaad om een bezoekje aan de tandarts of mondhygiëniste te nemen. Misschien dat zij écht de gouden oplossing hebben.

Lees ook: Dít is wat je moet weten over de perimenopauze

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock