Feit of fabel: is het doorslikken van de pil slecht voor je?

anticonceptiepil

Alle feiten en fabels op een rij over het doorslikken van de anticonceptiepil

Veel vrouwen slikken de pil omdat het een betrouwbaar voorbehoedsmiddel is. Daarnaast geeft het vrouwen veel vrijheid omdat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze ongesteld worden en een stopweek inlassen. Toch zijn de meningen verdeelt als het aankomt op het nemen van een stopweek of het doorslikken van de pil. Wij zetten de feiten en fabels voor je op een rijtje. 

Fabels

Het doorslikken van de pil is schadelijk en ongezond: Nee. Dit is absoluut een fabel. Het doorslikken van de pil is niet schadelijk voor je gezondheid en je arts zal dit bevestigen.

Wie de pil doorslikt kan niet ongesteld worden: Dit klopt ook niet helemaal. Als je de pil al een paar maanden hebt doorgeslikt is de kans op een ‘doorbraakbloeding’ groter. Verlies je dus bloed terwijl je de pil wel doorslikt? Geen paniek: dit is dus volkomen normaal. Als je een doorbraakbloeding hebt, kun je ervoor kiezen om een stopweek te nemen.

Je kunt niet in de overgang komen als je de pil doorslikt: Ook dit is niet waar. Wat wel kan gebeuren is dat je niet doorhebt dat je in de overgang komt, omdat je sowieso al niet vaak ongesteld wordt als je de pil doorslikt. Huisartsen raden dan ook vrouwen van rond de vijftig aan om te stoppen met de pil zodat ze goed door hebben wanneer ze in de overgang komen.

De kans dat je zwanger wordt in de stopweek, is minder groot als je de pil doorslikt Dit is een fabel. De kans dat je zwanger wordt of niet is even groot als mensen die wel met regelmaat een stopweek inlassen.

Feiten

De pil doorslikken is een voordeel voor mensen met endometriose of PMS: Ja, dit is waar. Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies óók op plaatsen buiten de baarmoeder. Dit worden ook wel endometriosehaarden genoemd en deze kunnen vervelend zijn en klachten veroorzaken. Wanneer je de pil doorslikt, vermindert dit de klachten. Daarnaast kan het doorslikken van de pil ook premenstruele klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en stemmingswisselingen verminderen.

Je mag de pil zo lang doorslikken als dat je fijn vindt: Dit klopt ook. Sommige mensen vinden het fijn om regelmatig ongesteld te worden en denken dat dit beter is voor het lichaam, maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Wel wordt aangeraden een stopweek in te lassen als je last hebt van ‘doorbraakbloedingen.’

Het doorslikken van de pil kan je seksdrive verminderen: Helaas is dit ook waar. Sommige vrouwen die regelmatig de pil doorslikken ervaren een verminderde zin in seks. Dit is overigens niet het geval voor alle vrouwen.

Lees ook: Deze onverwachte dingen kunnen de pil minder betrouwbaar maken

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Cosmopolitan, Flair | Beeld: Unspalsh, Reproductive Health Supplies Coalition