Heb jij gele voetzolen? Dit is wat het kan betekenen

gele voetzolen

Hebben jouw voetzolen en tenen een andere kleur dan normaal?

Iedereen heeft andere voeten. Bij de één zijn ze wat lichter van kleur, terwijl de ander juist een geelkleurige gloed over zijn tenen en voeten heeft. Dit hoeft in eerste instantie niet direct iets ernstigs te betekenen, maar kan in sommige gevallen wel ergens op wijzen. Is het meer dan een beetje geelkleurig eelt? Onderzoek die gele voetzolen dan eens goed, of bezoek een huisarts voor de zekerheid. 

Dit zouden 6 verschillende oorzaken kunnen zijn.

1. Eelt

Ondanks dat het officieel een ‘huidaandoening’ wordt genoemd, hebben we ’t allemaal. Eelt ontstaat op je voeten door veel te lopen of knellende schoenen. Het is een extra beschermlaagje op je voet en is daarom ontzettend onschuldig. Eelt voelt hard en ruw aan en kan soms wat geel van kleur zijn. Dit is dus waarom je voetzolen geel zijn! Pak een puimsteen en probeer heel voorzichtig wat eelt te verwijderen. Vind je dit niet prettig? Dan kan een pedicure je hier ook bij helpen.

2. Geelzucht

Heb jij niet alleen gele voetzolen, maar trekt deze kleur ook door naar je huid en oogwit? Dan kan er wat meer aan de hand zijn. De naam zegt het eigenlijk al: geelzucht. Geelzucht is een aandoening en kan het gevolg zijn van verschillende medicijnen, zoals anticonceptiva, anabole steroïden of penicilline. Daarnaast kan een virale infectie, zoals hepatites A, hepatites B of hepatites C ook geelzucht veroorzaken. Zodra de ziekte wordt behandeld, verdwijnt ook de geelzucht. Niet te veel zorgen maken dus!

3. Carotenemie

Heb je last van een traag werkende schildklier, diabetes, lever-of nierproblemen of een te hoog cholesterolgehalte? Dan kan je last krijgen van een te hoog niveau carotenoïden in je bloed. Normaal gesproken scheidt je lichaam de carotenoïden in de vorm van afvalstoffen af, maar wanneer je last hebt van bovengenoemde aandoeningen gebeurt dit niet. Het gevolg? Je krijgt gele voeten en handpalmen.

4. Bloedarmoede

Een gele gloed op je voeten, maar ook de rest van je huid kan wijzen op bloedarmoede. Heb je naast deze gele gloed ook last van een snelle hartslag, haaruitval, hoofdpijn, pijn op de borst, vermoeidheid, broze nagels of kortademigheid? Dan is het verstandig om wat meer ijzer tot je te nemen. IJzersupplementen verhelpen bloedarmoede in de meeste gevallen vrij snel.

5. Kurkuma

Kurkuma is een kruidensoort met een extreem gele kleur. Heb jij dit de laatste tijd veel gegeten? Dan zou dit weleens de oorzaak kunnen zijn van je gele voeten. Geen zorgen, de gele kleur verdwijnt al gauw wanneer je minder kurkuma door je eten mengt.

6. Overig

Kan jij je niet vinden in bovengenoemde oorzaken? Bedenk dan of je in de afgelopen tijd veel last hebt gehad van maag- en hoofdpijn, bloed bij je ontlasting, duizeligheid, kortademigheid of koorts. Wanneer dit het geval is, dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met een huisarts, aangezien gele voeten dan op een andere (ernstige) aandoening kunnen wijzen.

Lees ook: Dit zeggen je voeten over je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash