Heftig: dit is waarom vrouwen minder vaak gereanimeerd worden

reanimeren

Omstanders durven de borsten niet aan te raken

Als je plotseling op straat een hartstilstand krijgt, hoop je natuurlijk dat er iemand in de buurt is die jouw hart weer op gang kan krijgen. Helaas heb je als vrouw minder kans om gereanimeerd te worden, maar hoe zit dat?

Onbekenden reanimeren sneller een man dan een vrouw.

Borsten
Hoe komt het toch dat omstanders sneller een man reanimeren dan een vrouw? Heel simpel: de borsten. Ongelooflijk, denk je misschien, maar uit onderzoek blijkt dat omstanders bang zijn om de borsten van een onbekende vrouw aan te raken. Bij 20.000 gevallen van mensen die een hartstilstand kregen werd 45 procent van de mannen gereanimeerd, tegenover 39 procent van de vrouwen. Gelukkig is het thuis wel anders. Als een vrouw thuis een hartstilstand krijgt, wordt ze vaak wel gereanimeerd. Wat bij die situatie wel anders is, is het feit dat degene die reanimeert dan vaak een bekende of een hulpverlener is.

Borstplaat
Volgens de onderzoekers hoeven mensen helemaal niet bang te zijn om de borsten van een vrouw aan te raken. Je moet namelijk niet op de borsten drukken, maar op het borstbeen. Ook weten mensen vaak niet hoe ze een vrouw moeten reanimeren. Ze zijn hier minder vertrouwt mee, omdat er bij de cursussen enkel gebruikt gemaakt wordt van mannelijke dummies. De onderzoekers denken dat het daarom goed is om ook vrouwelijke poppen te gebruiken bij de cursus.

Lees ook: Dames, belangrijk: dit kunnen je borsten je vertellen over je gezondheid!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: CPR door SmartSign onder de licentie CC BY 2.0