Dames, belangrijk: dit kunnen je borsten je vertellen over je gezondheid!

Je borsten kunnen veel verklappen over je gezondheid!

Elke vrouw weet dat het verstandig is om je borsten regelmatig te controleren op oneffenheden en onregelmatigheden. Als je hieraan denkt dan is borstkanker eigenlijk het eerste dat in je opkomt, maar wist je dat je borsten je veel meer kunnen vertellen over je gezondheid?

Dus dames, ga eens voor de spiegel staan, deze dingen kan jouw voorgevel vertellen over je lichaam!

  • Ze worden groter: dit kan simpelweg betekenen dat je bent aangekomen maar het kan ook een hormonale oorzaak hebben. Het kan zijn dat je ongesteld moet worden, je aan een nieuwe pil bent begonnen of dat je zwanger bent. Zolang beide borsten gelijkmatig groeien, is het niet nodig om je zorgen te maken.
  • Ze worden kleiner: als je afvalt zullen je borsten ook aan omvang verliezen, aangezien ze deels zijn opgemaakt uit vetten. Het kan ook betekenen dat je cyclus opnieuw begint; als je borsten gro(o)t(er) zijn geworden als gevolg van je menstruatie, dan worden ze –logischerwijs- ook kleiner, wanneer je cyclus weer opnieuw begint.
  • Eén borst is groter dan de ander: geen enkele borstpartij is volledig symmetrisch, maar het mogelijk wijzen op borstkanker. Als de ene borst echt significanter groter is dan de ander én qua vorm afwijkt, is het altijd aan te raden om even bij de huisarts langs te gaan.
  • De huid onder je borsten is geïrriteerd: dit kan een allergische reactie zijn, vaak worden bh-beugels van nikkel en dit kan een allergische reactie opwekken. Daarnaast zou je je beha misschien eens wat vaker moeten wassen… Het is geen zonde om je bh meerdere dagen te dragen, maar loop je té lang met dezelfde bh rond dan kunnen zich hier bacteriën in nestelen welke irritatie veroorzaken.
  • Je hebt kleine bultjes rondom je tepel. vaak zijn dit gewoon de uiteinde van je melkklieren. En ja. Deze kunnen ook soms zichtbaar zijn als je níét zwanger bent.

Lees ook: Checklist: zo herken je of jouw partner misschien vreemdgaat…

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan| Beeld: Unsplash