Waarom voel je je zoveel hongeriger tijdens je menstruatie?

Spoiler: we kunnen er helemaal niets aan doen

Het is algemeen bekend dat de meeste vrouwen meer honger hebben tijdens hun menstruatie, maar wáárom verandert je maag tijdens ‘die tijd van de maand’ eigenlijk in een bodemloze put?

Meer honger

Een zak chips hier, een stuk chocola (niks stukje) daar en ook nog eens een familieformaat pizza voor jou alleen. Tijdens de menstruatie zijn veel vrouwen hongeriger dan normaal. En aan die honger geven we dan graag toe. Want ja, troost vinden in junkfood mag met buikkrampen, rugpijn, gevoelige borsten en zware benen best. Maar waarom hebben we nu zoveel meer honger als de rode vlag uithangt?

Hormoonschommeling

Tijdens je menstruatiecyclus veranderen de niveaus van de hormonen progesteron en oestrogeen. Misschien zegt dat je allemaal niet zo heel veel, maar oestrogeen is een hormoon dat je eetlust remt en het hormoon progesteron verhoogt juist je hongergevoel. En nu voel je ‘m misschien al aankomen: vlak voor en tijdens je menstruatie neemt de hoeveelheid progesteron (het hongerhormoon) toe en de hoeveelheid oestrogeen daalt dan juist.

Zoet, zout en koolhydraten

Pizza, pasta, patat, chips, repen chocola: wanneer we ongesteld zijn hebben we met name zin in koolhydraatrijk voedsel. Ook niet heel gek, want ook je cortisolniveau neemt lichtjes toe als je menstrueert. Als dit gebeurt, word je gevoeliger voor insuline en daardoor verbrand je suikerrijkvoedsel sneller dan normaal. Je lichaam moet alleen wel het suikerniveau op peil houden. Het resultaat: je snakt naar suiker.

Lees ook: Last van menstruatiepijn? Deze voedingsmiddelen en olie kunnen helpen

Bron: AD | Beeld: Unsplash