Het hooikoortsseizoen is begonnen: zó ga je die nare klachten tegen!

Hooikoorts

Zo kun jij ook genieten van de lente

Waar anderen genieten van de bloemen, het gras en de blaadjes aan de bomen, kun jij alleen maar snotteren en rondlopen met rode ogen. Jij wil ook genieten van al het moois dat de lente je kan bieden! Gelukkig kunnen we een paar tips aan de hand doen, waardoor ook jij kunt genieten van de lente. 

Zo loop jij ook lachend door de natuur.

1. Kies de juiste medicatie

De juiste medicatie kiezen voor jouw hooikoortsklachten is niet altijd even makkelijk. Soms werken pillen goed, maar soms zijn oogdruppels en een neusspray veel effectiever. Overleg met de dokter wat het beste voor jou kan werken. De dokter kan tevens een allergietest uitvoeren, waardoor je weet welke bomen, bloemen en grassen voor jou een probleem vormen.

2. Begin op tijd met medicatie

Als de pollen al door de lucht vliegen gaat bij veel mensen het lampje pas aan. Dat is te laat. Het is beter om enkele weken voor de start van de klachten te beginnen met de medicatie. Daardoor zal je er op het moment zelf minder last van helpen en dat is wat je wil.

3. Vermijd pollen zoveel mogelijk

Het klinkt heel logisch. Als je geen last wil hebben van hooikoorts kan je het beste zijn op een plek waar weinig pollen zijn. Weet jij alleen wel waar die plekken zijn? De stad! In steden is de concentratie pollen een stuk lager dan op het platteland. Blijf dan alleen wel weg van ring- en snelwegen. Door de wind die daar ontstaat worden pollen de lucht juist ingeslingerd. Daarom hebben veel mensen dus ook veel last van hooikoorts in de auto.

4. Zoenen!

Ja, je leest het goed! Zoenen helpt tegen hooikoorts. Japanse onderzoekers hebben het effect van zoenen onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat de hooikoortsklachten verminderd. Het stofje histamine zou minder worden en juist die stof zorgt voor de kriebelende neus, prikkende ogen en hoestbuien. Pak je geliefde dus even stevig vast maak er een lange sessie van.
Niet zo’n fan van (lang) zoenen? Medische kinesiotape biedt óók verlichting bij hooikoorts.

5. Sporten? Kies het juiste moment

Sporten met hooikoortsklachten kan heel moeizaam en vervelend zijn. Toch kan het wel, je moet alleen het juiste moment kiezen. Wist jij bijvoorbeeld al dat de concentratie stuifmeel na een regenbui het minst is en dat er ’s ochtends minder pollen in de lucht zitten dan in de middag? ’s Ochtendsvroeg na een regenbui is dus perfect!

6. Kies je vakantie op basis van je hooikoorts

Wil je lekker hooikoortsvrij genieten van je vakantie? Dat kan. Vermijd de provincies Gelderland, Brabant en Overijssel. In die drie provincies is de concentratie stuifmeel het hoogst. Je kan het beste naar een plek aan de zee gaan. Daar hebben hooikoortspatiënten de minste last. Als je echt helemaal hooikoortsvrij wil zijn, dan is IJsland de beste optie.

7. Houd je huis pollenvrij

Stofzuig je huis wat vaker in de lente. Stuifmeel dwarrelt neer op de grond als het niet tocht in je huis. Ook gaat het veel in je kleren en haren zitten. Kleed je dan ook liever om in de badkamer, dan in de slaapkamer. Je wil ’s nachts liever geen last hebben van je klachten. Was ook je haar wat vaker, om te zorgen dat er geen pollen meer inzitten. Mocht je nog meer maatregelen willen nemen dan bestaan er ook speciale horren die stuifmeel tegen houden.

8. Vaseline rond je neus

Voor sommige mensen kan het helpen om een beetje vaseline onder je neus te smeren. Daar blijft een groot deel van de pollen in plakken. Veeg de vaseline dan zo af en toe weg met een doekje en die pollen heb je alvast verslagen!

9. Niet wrijven!

Hoe verleidelijk het ook is om te wrijven in die jeukende ogen, doe het niet! Je hebt namelijk ook stuifmeel aan je handen. Je maakt het dus alleen maar erger als je gaat wrijven. Je kan beter oogdruppels gebruiken. Die verlichten de jeuk en reinigen je ogen.

10. Was je huisdieren

Je lieve pluizenbol is een bron van stuifmeel. Onze trouwe viervoeter loopt langs bloemen, grassen en in hun vacht blijft een hoop stuifmeel hangen. Je doet er dan ook goed aan om je huisdier regelmatig te wassen.

Lees ook: Welk huisdier past het beste bij jouw sterrenbeeld?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Dokterdokter | Beeld: fotomontage