Dít is het vaakst de beangstigende veroorzaker van een paniekaanval

paniekaanval

Paniekaanvallen worden vaak hierdoor veroorzaakt

Ieder mens raakt weleens in paniek als er iets ergs is gebeurd. Helaas zijn er ook veel mensen die er vaker last van hebben dan normaal is. Deze mensen ervaren vaker zo’n angstige paniekaanval. Het gevoel van paniek snappen we, maar wat zorgt er in veel gevallen voor dat zo’n aanval wordt aangewakkerd?

Dit is de meestvoorkomende oorzaak voor een paniekaanval.

Symptomen 
Licht in je hoofd worden, het gevoel hebben dat je geen lucht meer krijgt, duizelig zijn, gaan zweten, misselijk en draaierig zijn; het zijn enkele symptomen die erop wijzen dat iemand een paniekaanval heeft. Zo’n aanval is erg vervelend en vooral beangstigend; het voelt namelijk alsof je niet meer kunt ademen en je hele lichaam onder spanning staat. Hoe kan het dat je opeens zo’n aanval krijgt? En kun je wat doen aan die spanning in je lichaam?

Claustrofobie 
Onderzoekers bogen zich over de kwestie wat in de meeste gevallen de oorzaak van een paniekaanval is. De conclusie: in een overvolle ruimte zijn. Voor het onderzoek werden meer dan 1000 angstige mensen aan de tand gevoeld. Meer dan 35 procent van de respondenten vertelde wat het gevoel van claustrofobie een paniekaanval triggert. Dit komt doordat veel mensen bang zijn voor situaties waar ze geen controle over hebben. Wanneer je omringt bent door veel vreemden, heb je sneller het idee dat je de controle over jezelf en je veiligheid verliest. Met name jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben meer kans dan ouderen om een dergelijke aanval te krijgen op een specifieke plek, zoals bijvoorbeeld in de trein.

Voorkomen 
Een paniekaanval is helaas niet altijd te voorkomen. Wel zijn er dingen die je kunt doen zodat je minder snel gestresst raakt waardoor een paniekaanval hopelijk ook uitblijft. Eet gezond, sport regelmatig en zorg voor ontspanning. Ook is het goed om regelmatig ademhalingstechnieken te doen. Deze ademhalingstechnieken zorgen er niet alleen voor dat je een dergelijke aanval kunt voorkomen, maar ook dat je de aanval onder controle krijgt mocht deze toch de kop opsteken. 

Lees ook: Dit kun je doen tegen een paniekaanval

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay