Houd je oestrogeenspiegel in balans met deze vier tips

oestrogeenspiegel

Vrouwen doen er goed aan om hun oestrogeenspiegel in balans te houden

De oestrogeenspiegel? Niet veel vrouwen weten direct wat hier mee bedoelt wordt. Oestrogeen is voor vrouwen het belangrijkste geslachtshormoon. Het hormoon heeft invloed op de stofwisseling en vruchtbaarheid, maar zorgt ook voor een gezonde huid, sterke botten, een gezonde bloeddruk, cholesterol, hersenfuncties en een emotioneel evenwicht. Genoeg redenen dus om de oestrogeenspiegel zo goed mogelijk in balans te houden.

Met deze vier tips is het een eitje!

Dagelijkse gewoontes

Dagelijkse gewoontes kunnen voor disbalans in de oestrogeenspiegel zorgen. Vrouwen die roken zouden bijvoorbeeld al één of twee jaar eerder in de overgang terecht komen. Ook het overmatig drinken van koffie, thee, alcohol, frisdrank, suiker en conserveermiddelen worden door verschillende studies in verband gebracht met een verminderde hormoonbalans. Let daarom goed op deze dagelijkse gewoontes en pas ze aan waar nodig.

Plantaardig oestrogeen

Een gevarieerd en gezond voedingspatroon is natuurlijk vanzelfsprekend voor een gezonde levensstijl. Er zijn een aantal voedingsstoffen die je aan je voedingspatroon kan toevoegen om je oestrogeenspiegel in balans te houden. Denk hierbij aan asperges, peulvruchten, groene paprika en broccoli. Deze voedingsmiddelen bevatten een plantaardige vorm van oestrogeen. Het is minder sterk dan ons geslachtshormoon, maar kan wel bijdragen aan een gezondere werking van de hormoonspiegel. Door het eten van deze voedingsmiddelen kan het oestrogeenreceptoren blokkeren, wat verlichting bij overgangsklachten kan geven. Ook fruitsoorten als appels en peren en tarwegranen kun je aan je voedingspatroon toevoegen voor een gezonde hormoonspiegel.

Vetpercentage

Heb je last van hormonale klachten? Dan kan dit veroorzaakt worden door het in korte tijd aankomen van meer gewicht. Maak je te veel oestrogeen aan, dan maak je automatisch ook meer vet aan. Andersom produceren vetcellen ook weer extra oestrogeen, dus in werkelijkheid gaat het ook nog eens dubbel op. Houd je oestrogeenspiegel in balans door te zorgen voor een laag en stabiel vetpercentage. Een te laag vetpercentage is niet goed, dus let hier wel op. Door het te weinig aanmaken van oestrogeen kan je last krijgen van vruchtbaarheidsproblemen, haaruitval en botontkalking.

Ontspanning

Stress dient zoveel mogelijk vermeden te worden om een gezonde hormoonbalans te behouden. De verhouding tussen oestrogeen en progesteron kan door veel stress uit balans raken. Een goede balans hiertussen is nodig omdat dit ervoor zorgt dat de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam in evenwicht blijft. De manier om te ontstressen is door voldoende te bewegen. Hierdoor heb je én minder last van de overgang én is het een perfecte manier om je vetpercentage in balans te houden. Win-win dus!

Lees ook: Waarom het juist goed voor je relatie kan zijn om in aparte bedden te slapen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet, DokterDokter | Beeld: Unsplash