OMT: testen op corona niet meer nodig, virus hoort erbij

OMT

Het virus is nu ‘sluimerend aanwezig’ in de samenleving

De pandemie is voorbij! Grootschalig testen op het coronavirus is niet meer nodig, dat zegt het Outbreak Management Team (OMT). Ook zelftesten bij luchtwegklachten zijn niet langer nodig. Het OMT adviseert dan ook om GGD-teststraten verder af te schalen. 

 

Endemische fase

Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet. En hoewel het kabinet de knoop nog moet doorhakken, lijkt het erop dat ze de adviezen gaan aannemen. Volgens het OMT zit het coronavirus nu in de zogeheten endemische fase. Dit betekent dat het coronavirus erbij hoort en sluimerend aanwezig is in de samenleving. Van een pandemie is dus geen sprake meer.

Afschalen

Er hoeft niet meer grootschalig getest te worden volgens het OMT en de GGD-teststraten kunnen grotendeels verdwijnen. Wel moet er snel kunnen worden opgeschaald mocht er een nieuwe coronavariant opduiken die snel verspreidt, ervoor zorgt dat mensen weer ernstig ziek worden of niet detecteerbaar is door zelftesten. Ook het verstrekken van gratis zelftesten aan bijvoorbeeld scholen of mantelzorgers is volgens het OMT niet meer nodig.

Andere maatregelen

Op dit moment geldt nog altijd het advies dat je bij een positieve coronatest vijf dagen in isolatie moet. Als het aan het OMT ligt, komt dit advies ook te vervallen. Wel wil het OMT dat de generieke adviezen adviezen blijven. Hiermee wordt bedoeld: niezen in de elleboog, handen wassen en thuisblijven als je ziek bent.

Lees ook: Dit kun je het beste eten als je positief getest bent op corona

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, NOS | Beeld: Pexels