Geen pretje: je kunt een ontsteking rondom je vagina krijgen

onsteking vagina

We moeten er niet aan denken…

Een ontsteking in het gebied van je vagina klinkt als onze ergste nachtmerrie. En het is ook bepaald geen pretje. Hoewel je misschien verwacht dat het vrij zeldzaam is, komen zulke ontstekingen vaker voor dan je denkt. Hoe ontstaan ze precies en wat kun je ertegen doen? Je leest het hier.

Een vaginale ontsteking kan plotseling ontstaan en je kunt er niets aan doen.

Klieren

Bij de ingang van je vagina zitten veel uitgangen van kleine kliertjes, ook wel de kliertjes van Bartholin genoemd. Door deze uitgangen stroomt normaal gesproken het vocht dat je vagina nat houdt. Ze hebben dus een belangrijke functie, maar omdat ze zo klein en smal zijn, kunnen ze verstopt raken. Dit kan plotseling gebeuren en je kunt er niets aan doen.

Ophopen

Wanneer deze uitgangen verstopt raken, lost het probleem zich meestal vanzelf op. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er problemen ontstaan. Het vocht gaat zich namelijk ophopen en er ontstaat een bultje dat kan gaan ontsteken. Omdat vocht altijd naar het laagste punt in je lichaam zakt, wil het nog weleens in je schaamlip gaat zitten, waardoor je een dikke en gezwollen schaamlip kunt krijgen. Niet zo raar ook: het vocht zit natuurlijk op een gevoelige plek, waar de hele dag ondergoed langs schuurt, waar je op gaat zitten, waar je benen langs elkaar strijken, etcetera. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan, die je Bartholinitis noemt.

Wat doe je eraan?

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer dit probleem ontstaat. In veel gevallen zal de dokter de cyste openen, een klein buisje achterlaten zodat het vocht goed kan weglopen en zul je een paar dagen nog flink last blijven houden. Als het vocht uiteindelijk verdwenen is, neemt ook de pijn af en kun je weer opgelucht ademhalen. Een enkele keer raakt de klier opnieuw verstopt, in dat geval is er wellicht een chirurgische behandeling nodig om je voor eens en altijd van het probleem af te helpen.

Lees ook: Deze geheel natuurlijke methode werkt het beste tegen menstruatiepijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Glamour | Beeld: Unsplash