Pijnlijke borsten? Dit kunnen verschillende redenen voor de pijn zijn

pijnlijke

Pijnlijke borsten zijn lang niet altijd ernstig

We zijn er blij mee hoor, die borsten die we hebben. Maar toch kunnen ze ons af en toe flink in de weg zitten, vooral als ze pijnlijk en gevoelig zijn. Het is heel vervelend, maar kan heel vaak geen kwaad. Dit kunnen de oorzaken van pijnlijke borsten zijn. 

1. Ongesteld

De grootste en meestvoorkomende oorzaak van pijnlijke borsten is de hormoonhuishouding. De pijn die dan optreed, wordt ook wel cyclische pijn genoemd en heeft te maken met de daling van het oestrogeenhormoon. De pijn komt vaak na je eisprong en tijdens je menstruatie opzetten en verdwijnt weer wanneer je menstruatie is geweest.

2. Spierpijn

Heb je last van een pijnlijke voorgevel en ben je onlangs wat fanatiek geweest in de sportschool, dan kan het heel goed zo zijn dat je gewoon spierpijn hebt. Niet zozeer aan je borsten, maar aan de borstspier die daaronder zit. Train je deze spier dan kun je spierpijn die aanvoelt als borstpijn krijgen. Doe even rustig aan met het trainen van je bovenlichaam en de pijn zal snel weer verdwijnen.

3. Verkeerde beha

Je kunt ook een pijnlijk gevoel krijgen wanneer je jaren achter elkaar de verkeerde maat beha draagt. Heb je namelijk een te kleine maat aan, dan zorgt dit ervoor dat de beha de hele tijd tegen je borsten aangeduwd wordt. Je krijgt dan niet de ondersteuning die je eigenlijk nodig hebt, wat pijn kan veroorzaken. Daarnaast is een verkeerde maat beha ook hartstikke slecht voor het bindweefsel. Laat je de volgende keer dus even goed voorlichten!

4. Knobbeltjes

Heb je vaak last van pijn, controleer dan eens of er misschien veel knobbeltjes of bultjes in het weefsel van je borsten zitten. De knobbels kunnen pijn veroorzaken en treden vaak op wanneer er een hormonale verandering in je lichaam plaatsvindt. Het is niet gevaarlijk en verdwijnt ook weer als je hormoonhuishouding is gestabiliseerd. Knobbeltjes hebben niet altijd iets te maken met borstkanker, maar als je je druk maakt kun je altijd de huisarts bellen.

5. Koffie

Kun je je kopje koffie in de ochtend (en middag en avond) echt niet missen, dan heb je mogelijk de oorzaak van je pijn gevonden. Heb je namelijk fibrocystisch bindweefsel, dan kun je gevoeliger zijn voor stimulerende middelen zoals cafeïne. Stimulerende middelen zorgen voor meer zwelling, waardoor de pijn kan verergeren. Minderen met stimulerende middelen kan dan de oplossing zijn.

Lees ook: Dit is waarom knoopjes op een vrouwenblouse aan de andere kant zitten

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN.be | Beeld: Pexels