Is een drankje met koolzuur echt zo slecht voor je tanden?

Dit is het antwoord

Het is lekker bij stevige dorst, het is vaak smaakvoller dan gewoon water en maakt dat veel drankjes er feestelijker uitzien: koolzuur. Koolzuurhoudende dranken mogen dan wel lekker zijn, er is vaak wel veel over te doen. 

 

Want het zou slecht zijn voor je tanden.

Koolzuur

Het prik dat in frisdrank en bruisend water zit wordt koolzuur genoemd. Koolzuur ontstaat wanneer er koolstofdioxide opgelost wordt in water. Al het koolzuur dat in dranken zit, wordt dus toegevoegd. Maar hoe slecht is dit gas eigenlijk voor je tanden je gezondheid? Als eerste moeten we vooropstellen dat frisdranken waar veel suiker in zit sowieso slecht zijn voor je tanden. Maar geldt dit ook voor koolzuur? Het goede antwoord is nee, zo vertelt Gezond.nu.

Zuur

Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder. De zuurgraad van je mond heeft een neutrale pH-waarde. Hoe lager de zuurgraad in je mond is, hoe groter de kans is op schade aan het gebit. In cola zit fosforzuur, wat een zuurgraad van drie heeft; dit betekent dat het slecht is voor je tanden. Koolzuur wordt echter ook wel een ‘zwak’ zuur genoemd. Hierdoor zal de pH-waarde in je mond wat naar beneden gaat, maar die wordt direct geneutraliseerd door je speeksel. Hierdoor zal je gebit dus weinig tot geen schade oplopen.

Darmklachten

Je kunt dus prima bruisend water drinken; dit zal niet slecht zijn voor je tanden. Toch zijn er meer redenen waarom je op moet passen met drinken met prik. Zo kunnen de bubbels zorgen voor extra lucht in je maag. Dit kan ertoe leiden dat je last krijgt van een opgezwollen buik en een opgeblazen gevoel. Ook kun je erdoor gaan boeren, kun je misselijk worden en kun je last hebben van winderigheid. Je kunt dus maar beter geen koolzuur drinken als je een darmaandoening of last van maagzuur hebt.

Lees ook: Van kramp tot verkleurde teennagels: je voeten vertellen veel over je gezondheid

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Gezond.nu | Beeld: Pexels