’s Ochtends of ’s avonds sporten? Dit is het beste voor je!

sporten

Wij hebben het antwoord voor je!

Of je sporten nu een noodzakelijk kwaad vindt of de perfecte manier om even tot rust te komen, het kan voor iedereen soms moeilijk zijn om jezelf naar de sportschool te slepen. De een gaat het liefst ’s avonds want dan hoef je ’s ochtends niet vroeg uit de veren en de ander gaat juist het liefst ’s ochtends want ’s avonds laat de vermoeidheid toe. Maar wat is nu eigenlijk het beste? Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen ’s ochtends sporten: 

 • Het levert je een energieboost op. Wie in de ochtend de discipline vindt om vroeg op te staan en te sporten, stimuleert op aanmaak van endorfine. Dit zorgt ervoor dat je energielevel een boost krijgt waardoor je gedurende de dag meer energie hebt en ook nog een scherper bent!
 • Je slaapt lekkerder. Wanneer je ’s ochtends in het ijzer hangt, daalt je bloeddruk met tien procent en dit kun je vervolgens de hele dag vasthouden. Dit blijkt uit het onderzoek van de Appalachian State University in de Verenigde Staten. Hierdoor zou je ook lekkerder en beter kunnen slapen.
 • Het is rustig. Dit is niet per se een gezondheidsvoordeel, maar in de ochtend is het vaak een stuk rustiger waardoor je ook lekker relaxt sport. Je hebt geen apparaten die bezet zijn en ook die kletserige Jut en Juul zijn er niet. Zo word je niet alleen fit, maar begin je je dag ook lekker zen.

Voordelen ’s avonds sporten: 

 • Het geeft een rustige start. Het is ’s ochtends in de sportschool dan wel rustiger, maar je moet wel net een ochtendmens zijn. Wanneer je ’s avonds gaat sporten, kun je in ieder geval in de ochtend rustig opstarten.
 • Stress eruit sporten. Heb je een superdrukke en hectische dag gehad op het werk? Dan kun je die frustratie er ’s avonds in de sportschool uitknallen. Sporten helpt je vaak goed om je hoofd leeg te maken waardoor je met een ontspannen gevoel naar bed gaat.
 • Je lichaam is er fysiek gezien beter aan toe. In de ochtend moet je niet alleen geestelijk nog even wakker worden, maar ook je lichaam moet nog wakker worden. In de avond heb je al veel meer dingen gedaan waardoor je lichaam een stuk soepeler is dan wanneer je vanuit bed naar de sportschool gaat. Toch is een warming up wel altijd aan te raden!
 • Je hebt tijd voor uitloop. Soms gebeurt het dat je maar een uurtje inplande voor sporten, maar dat je zo lekker gaat dat je best langer wilt blijven. In de avond heb je vaak geen andere dingen meer gepland, waardoor je best langer kunt blijven. ’s Ochtends daarentegen moet je vaak wel door naar andere afspraken.

Nadelen ’s ochtends sporten: 

 • Het is echt vroeg. Wanneer je een beetje moe bent, is de kans groot dat je je toch omdraait en niet de discipline kan vinden om te gaan. Heb je de rest van de dag al volgepland? Dan komt er helaas geen ander momentje waarop je kunt sporten en heb je je sportmoment van de dag al gemist.
 • Langer opwarmen. In de ochtend is je lichaam ook nog in slaapstand waardoor je spieren nog alles behalve soepel zijn. Hierdoor moet je een langere warming up doen om te voorkomen dat je last van nare blessures krijgt.

Nadelen ’s avonds sporten

 • Plannen die wijzigen. De avond is het uitgelezen moment om iets leuks te gaan doen met vrienden. Je hoeft maar een WhatsAppje te krijgen van een vriendin met de vraag of jij een hapje wilt eten en het is al gedaan met de sportplannen.
 • Druk. Veel mensen kunnen ’s ochtends niet de discipline vinden om vroeg op te staan en overdag moeten ze werken. Dus als ze willen sporten, doen ze dit ’s avonds. Daarom is de sportschool juist in de avonden extra druk.

Meer lezen? Bekijk dan ook:

Bron: Wendy Online |  Beeld: Pexels