Belangrijk om te weten: zó herken je de signalen van een depressie

depressie

‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’

Een meerderheid van de jonge vrouwen heeft in de winter last van een winterdepressie. Deze vrouwen zouden graag hierover willen praten, maar willen hun omgeving niet belasten. Met de nieuwe campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’ wil het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport mensen die kampen met deze gevoelens aanmoedigen er toch over te praten. 

Het is belangrijk om en depressie bespreekbaar te maken.

Het gesprek aangaan
Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien jonge vrouwen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar het moeilijk vindt om het gesprek aan te gaan over depressieve gevoelens. Dit terwijl ze het wel graag zouden willen. Echter vinden vrienden en familieleden het heel moeilijk om het gesprek aan te gaan en wachten ze liever af totdat de ander erover begint uit angst degene met depressieve gevoelens te kwetsen. Zonde, want erover praten kan bijdragen aan het herstel. Het doel van de campagne is dan ook voor beide partijen om de cirkel te doorbreken en het gesprek aan te gaan.

Tips
Weet je niet zeker of iemand in je omgeving depressieve gevoelens heeft? Goed is om in je achterhoofd te houden dat vrouwen dubbel zoveel risico lopen op het ontwikkelen van een depressie als mannen. Signalen van een depressie zijn somberheid, geen plezier beleven en futloos zijn. Herken je deze signalen en wil je het gesprek aangaan? Lees je dan eerst in in het onderwerp. Op deze manier ben je voorbereid en zorg je ervoor dat je veroordelend reageert. Probeer tijdens het gesprek veel vragen te stellen; zo kom je erachter hoe iemand zich voelt en kom je betrokken over. Luister met aandacht en geef niet meteen kritiek. Laat daarnaast weten dat degene op jouw steun kan rekenen.

Lees ook: Heb je last van een winterdip? Deze truc helpt je de donkere dagen door

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay