Spanje voert menstruatieverlof voor vrouwen in

Spanje voert menstruatieverlof voor vrouwen in

Het is het eerste land in Europa dat de wet aanneemt

In Spanje hebben vrouwen nu recht op betaald verlof wanneer ze hevige pijn ervaren tijdens hun ongesteldheid. Spanje is daarmee het eerste land in Europa dat de wet aanneemt. We vertellen je er alles over.

Menstruatieverlof

Spanje is het eerste land in Europa waar vrouwen met betaald verlof kunnen als ze hevige pijnen hebben tijdens de ongesteldheid. Het Spaanse parlement heeft het menstruatieverlof donderdag officieel goedgekeurd. Volgens een Spaans gynaecologisch instituut ervaart ongeveer een derde van de vrouwen hevige pijn tijdens de ongesteldheid.

Met de invoering van het menstruatieverlof hoopt het Spaanse kabinet een taboe te doorbreken en wil het menstruatie behandelen als een volwaardige gezondheidskwestie. Tot op heden bestaat zo’n verlof alleen in een paar landen in Azië en Afrika: Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Taiwan en Zambia. Het menstruatieverlof moet, net als bij ander medisch betaald verlof, wel nog door een arts worden goedgekeurd. De duur van het ziekteverlof staat niet vast in de nieuwe wet, maar in een eerder wetsontwerp werd gesproken van vijf dagen per maand.

Minister voor Gelijkheid

Minister voor Gelijkheid Irene Montero van de radicaal-linkse partij Podemos was de drijvende kracht achter de maatregel. ”Het is een historische dag voor feministische vooruitgang”, schreef de minister van Gelijkheid op Twitter nadat de kogel door de kerk was. Het voorstel werd niet door iedereen even enthousiast onthaald. Ook een van de grootste vakbonden uitte bedenkingen. De bond maakte zich zorgen omdat bedrijven minder snel geneigd zouden kunnen zijn om vrouwen in dienst te nemen, om zo afwezigheid op het werk te vermijden.

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Nu.nl, Vrtnws | Beeld: Pixabay