Slechts 1 procent van de vrouwen herkent dit symptoom bij eierstokkanker

eierstokkanker

Let goed op de onderstaande symptomen van eierstokkanker

Kanker is wereldwijd helaas de ziekte die het meeste voorkomt. Om een voorspoedige afloop te kunnen bewerkstelligen is het nodig dat de kanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld en behandeld. Het is dan ook van groot belang dat de symptomen bekend zijn.

Slechts 1% van de vrouwen herkent de meest voorkomende symptoom van eierstokkanker.

Kwaadaardig gezwel
Er zijn goed- en kwaadaardige gezwellen van de eierstokken en hiervan is een kwaadaardig gezwel kanker. Maar hoe herken je deze vorm van kanker en wat zijn precies de symptomen? Uit een Britse enquete van Target Ovarian Cancer is gebleken dat slechts 1% van de vrouwen het symptoom dat het meest voorkomt bij eierstokkanker wist op te noemen. Dit is ‘m: namelijk dat je veel vaker naar de wc moet dan eerst.

Symptomen
Het is erg zorgelijk dat zo’n groot percentage het meest bekende symptoom van eierstokkanker niet op weet te noemen. Per dag (!) overlijden er maar liefst 11 vrouwen in Engeland aan deze kankervorm. Daarnaast waren ook de andere belangrijke symptomen niet bekend bij de vrouwen. Des te eerder eierstokkanker ontdekt wordt, des te groter de kans is dat een vrouw het overleeft. Het is dus belangrijk dat je goed op de volgende symptomen let als het gaat om eierstokkanker:

  • Bekken- of buikpijn
  • Aanhoudend opgeblazen gevoel
  • Moeite met eten of snel vol zijn
  • Vaker moeten plassen
  • Extreme vermoeidheid
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verlies van eetlust

Onderzoek baarmoederhalskanker
Aan de hand van een uitstrijkje dat bij de huisarts wordt uitgevoerd, kan er onderzocht worden bij vrouwen of er baarmoederhalskanker aanwezig is of niet. Belangrijk om te weten is dat eierstokkanker niet geconstateerd kan worden aan de hand van dit onderzoek. Ook weten veel mensen niet dat ook zelfs jonge vrouwen deze vorm van kanker kunnen krijgen. De gemiddelde leeftijd waarbij eierstokkanker het meest voorkomt bij vrouwen in Nederland ligt wel wat hoger; dit is tussen de 55 en 80 jaar oud. Vooral vrouwen kunnen deze diagnose krijgen na de overgang.

Lees ook: om deze reden heeft koningin Elizabeth alleen op déze dag contant geld bij zich

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: NetDoctor