Hoe planten kunnen helpen om mentaal gezond te blijven

planten gezond

Een beetje groen doet wonderen

Er zijn ontzettend veel goede redenen om een plant in huis te halen. Het doet wonderen voor de luchtkwaliteit, het maakt je huis supergezellig, én het is hartstikke goed voor je mental health. Wij leggen uit hoe planten je helpen om je mentaal gezond te voelen.

Mentaal gezond

Het is niet altijd makkelijk om mentaal helemaal gezond te blijven. Zeker nu de dagen steeds korter worden en het weer snel koud en grauw zal zijn, is het nog best een uitdaging om niet in een depressie te glippen. En hoewel je natuurlijk bij ernstige klachten altijd beter een expert kunt inschakelen, zijn er ook een paar dingen die je zelf kunt doen om dit soort klachten tegen te gaan. Goed eten, lekker sporten en genoeg rust staan natuurlijk bovenaan, maar ook planten dragen hun steentje bij.

De voordelen van planten

Er is over de jaren steeds meer onderzoek naar buiten gekomen met een duidelijke conclusie: planten hebben een hartstikke positieve invloed. Ons brein gaat gewoon heel goed op een stukje groen! Je productiviteit, aandacht, en geheugen krijgen er een flinke boost van. Niet alleen dat, ook kunnen planten zorgen dat je stress echt afneemt. Het zit zo: het zorgen voor planten associeer je met comfort en rust. Wanneer je ontzettend gestrest bent, zorgen dit soort associaties dat de fysieke en mentale stressreactie juist weer wat afneemt.

Net planten

Bovendien geldt dat mensen eigenlijk net planten zijn. Een plant gedijt goed bij genoeg water, een mooi thuis in een pot met grond en wat zonnestralen. En als mens heb je gewoon hetzelfde nodig. Zorgen voor je planten is zo een kleine reminder dat je ook voor jezelf ook met wat kleine acties al de kwaliteit van je dag verbetert. Dus gooi die gordijnen open, pak een gieter én een glas water voor jezelf, en zorg voor een rustmomentje met het groen in je huis.

Lees ook: Bewezen: bellen met je moeder is goed voor je gezondheid

Bron: Healthline | Beeld: Pexels, Arnon Suksumran