Van droogheid tot haarverlies: dit gebeurt er met je vagina als je ouder wordt

vagina-ouder-worden

Je flamoes verandert met je lichaam mee

Naarmate je ouder wordt, verandert er een hoop aan je lichaam. Zo krijg je meer rimpels en wordt je huid minder elastisch. Ook down under blijkt er een hoop te veranderen, en je vagina en vulva ontkomen niet aan het verouderingsproces. Lees gauw verder wat er verandert!

Meest voorkomende veranderingen

Wat er met je schaamstreek gebeurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het gebruik van anticonceptie, het krijgen van kinderen en de leeftijd waarop je in de overgang komt. Ook is elke vagina anders en hangt het per persoon af wat je te wachten staat. We zetten daarom de meest voorkomende veranderingen op een rijtje.

Vanaf dertig jaar

Wanneer je anticonceptie slikt, kan het zo zijn dat je vagina wat droger wordt in de komende jaren. De pil zorgt er namelijk voor dat je geen eisprong maakt. Na een aantal jaar kan dit ervoor zorgen dat je minder natuurlijk glijmiddel maakt. Ook zijn er veel vrouwen die tussen hun dertigste en veertigste zwanger raken of een kind krijgen. Dit heeft veel invloed op je vagina en vulva. Hormonen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je vulva tijdens de zwangerschap een stuk donkerder wordt. Ook is het mogelijk dat je last krijgt van spataderen rond je schaamstreek door het extra gewicht van de baby in de baarmoeder.

Tijdens de bevalling krijgt je vagina ook veel te verduren, en rekt het natuurlijk op zodat de baby naar buiten kan. Gelukkig heeft je vagina binnen zes weken weer dezelfde maat als voor de bevalling. Het wordt dan wel aangeraden om je bekkenbodemspieren te gaan trainen. Die kunnen door de bevalling namelijk een stuk losser worden waardoor je sneller last kan hebben van urineverlies.

Vanaf veertig jaar

Vanaf je veertigste kan je misschien wel geluk hebben. Tenminste, als je al sinds je tienerjaren met een scheermes, pincet of ontharingsstrip in de weer bent geweest. De huid van je vulva wordt na je veertigste jaar ook ouder. Dit ga je zien door pigmentvlekken, maar ook doordat je minder schaamhaar krijgt. Doordat je minder oestrogeen in je lichaam hebt, wordt je lichaamshaar dunner. Dit is het haar op je hoofd, maar ook in je schaamstreek. Dit zullen de grootste veranderingen zijn, behalve als je rond je veertigste zwanger bent.

Vanaf vijftig jaar

De menopauze begint bij de meeste vrouwen rond hun vijftigste. Dit is ook te merken aan de vulva en vagina. Door afname van hormonen zul je merken dat je vagina minder rekbaar is en steeds wat droger worden. Hierdoor kun je soms last krijgen van jeuk of een rode kleur bij je vagina. Tussen 52 en 54 jaar stoppen de meeste vrouwen met menstrueren. Dit lijkt misschien een fijn vooruitzicht, maar heeft een groot effect op de veroudering van de vagina. Zo wordt het minder elastisch en een stuk droger. Ook verandert de pH-waarde van je vagina, waardoor je sneller kans hebt op bacteriële infecties en schimmelinfecties.

Vanaf zestig jaar

Je overgang is rond je zestigste meestal wel voorbij. Toch betekent dit helaas weinig voor je vulva en vagina, want hier verandert ook nog een hoop aan. Zo heeft bijna zestig procent van de vrouwen van zestig jaar of ouder last van vagina droogheid. Je hormonen zijn namelijk veranderd en dit zal je merken. Dit valt gelukkig op te lossen met glijmiddel. Een fijne bijkomstigheid is dat het schaamhaar nog meer gaat afnemen. Je bent dus minder bezig met scheren of epileren.

Lees ook: 6x met deze voedingsmiddelen houd jij je vagina gezond

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Timothy Meinber