Belangrijk: herken het verschil tussen een cyste en borstkanker

cyste

Wanneer is er reden tot ongerustheid?

Voelen je borsten anders aan dan normaal, dan is het natuurlijk zaak om zo snel mogelijk bij de huisarts aan de bel te trekken. Toch hoef je echt niet direct van een doemscenario uit te gaan als je iets ongewoons voelt: meestal gaat het om een cyste of een andere goedaardige afwijking. 

De kans op een kwaadaardige aandoening bestaat, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Geen paniek

Het verschil tussen een cyste, een goedaardige afwijking en een kwaadaardige afwijking is helaas niet goed zelf te voelen. Het is daarom van belang om iedere verandering in je borsten te laten controleren door een arts. Toch is er geen reden tot directe paniek: volgens het RIVM hebben maar liefst 18 van de 25 vrouwen die doorgestuurd worden voor borstkankercontrole geen borstkanker. Meestal is er sprake van een goedaardige aandoening zoals bijvoorbeeld een cyste, een bind- of vetweefsel knobbel of mastopathie. Dit zijn de verschillen.

Cyste

Een cyste is een veelvoorkomende, goedaardige afwijking. Het is een holte in je lichaam die gevuld wordt met lucht, vocht of semi-vast materiaal. De cyste is een beetje beweeglijk en kan in de borst aanvoelen als een ronde, stevige knobbel. De grootte van de cyste varieert van klein tot zo groot als een ei. Hormonen kunnen een oorzaak zijn van de cystes; vaak verschijnen ze rondom de menstruatie. Veroorzaakt de aandoening heel veel ongemak, dan kan deze worden leeggezogen.

Bindweefselknobbel (fibroadenoom)

Een bindweefselknobbel is ook voelbaar als een knobbeltje in de borst, maar deze keer voelt hij stevig en rubberachtig aan. De knobbel is makkelijk heen en weer te bewegen en heeft een gladde vorm. De aandoening drukt het omringende weefsel opzij zonder veel schade aan te richten. Om vast te stellen dat het inderdaad een bindweefselknobbel betreft kan het nodig zijn om een mammografie of een echografie af te nemen en een punctie te laten uitvoeren.

Vetweefselknobbel (lipoom)

Een vetweefselknobbel ontstaat uit het vetweefsel in de borst. Het voelt aan als een ronde, zachte en ovaalvormige knobbel van zo’n 0,5 tot 3 centimeter groot. De vetweefselknobbels kunnen voorkomen in het gehele lichaam waar vetcellen zitten. Wat de precieze oorzaak van deze aandoening is, is niet bekend. Wel is bewezen dat erfelijkheid een rol kan spelen. De lipoom hoeft doorgaans niet behandeld te worden, tenzij hij pijnlijk en hinderlijk wordt; hij kan dan operatief verwijderd worden.

Mastopathie

Mastopathie is een verzamelnaam voor een aantal goedaardige aandoeningen van het klierweefsel in de borsten. De meest voorkomende afwijkingen als er sprake is van mastopathie zijn cysten en bindweefknobbels. De oorzaak van mastopathie ligt waarschijnlijk bij de vrouwelijke hormonen op het borstklerweefsel. De aandoening kan voorkomen in één, of in beide borsten. Vaak is er een duidelijk verband tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus.

Lees ook: Schokkend: kindermake-up kan verschrikkelijke verwondingen veroorzaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Encyclopedie | Beeld: Pixabay