5 onverwachte dingen die migraine kunnen veroorzaken

migraine

Een aantal onverwachte dingen kan migraine op gang brengen

Gigantische hoofdpijnaanvallen die opeens komen opzetten en die ook nog eens gepaard kunnen gaan met misselijkheid. Mensen die het vaak ervaren weten meteen waar we het over hebben: migraine. Deze stekende hoofdpijn kan zomaar de kop opsteken, maar blijkbaar zijn er dingen waarmee we het kunnen triggeren.

Van zout eten tot je menstruatie.

Triggers

Er is nog altijd veel wat we niet weten over migraine. Experts buigen zich al jaren over de kwestie, maar alle wijsheid hebben ze nog steeds niet in pacht. Wel is er een aantal dingen die ze inmiddels wel weten, zoals wat migraine kan triggeren. Waarschijnlijk weet je dat stress een van die dingen is, maar ook de volgende vijf zaken kunnen een migraine op gang brengen.

1. Menstruatie en de pil

Een aantal vrouwen krijgt voor het eerst te maken met migraine wanneer de menstruatie start. Vrouwen die last hebben van chronische migraine, ervaren de hoofdpijn juist vlak voordat ze ongesteld worden. Veranderingen in oestrogeen kan migraine bij vrouwen teweeg brengen, zo verklaart Dr. Brinder Vij van University of Cincinnati. Aan Huffington Post vertelt hij dat het nog erger is voor vrouwen die aan de pil zijn, maar hoe dit precies kan is (nog) onbekend.

2. Zout eten

We weten allemaal dat te veel zout eten slecht voor je nieren is, maar de hoge bloeddruk die je erdoor kan krijgen, creëert ook nog eens een verhoogde kans op migraine bij mensen die er al gevoelig voor zijn, aldus Dr. Ilan Danan van Center for Sports Neurology and Pain Medicine in Los Angeles.

3. Oudere kazen

In Nederland zijn we gek op ons stukje oud belegen kaas, maar oude kazen blijken ook gelinkt te zijn aan migraine. Waarom dit zo is, is niet duidelijk. Wel weet Dr. Vij dat het eten van kaas geen garantie is voor het krijgen van migraine. “Sommige patiënten krijgen migraine nadat ze oude kazen eten, anderen niet.”

4. Jet lag

Elke vorm van een verstoorde nachtrust, zoals van de ene tijdzone naar de andere vliegen, kan migraine in gang zetten, zo vertelt Dr. Katherine S. Carroll van Northwestern Memorial Hospital in Chicago. “Cabinedruk van het vliegen kan ook een rol spelen, aangezien het verwijding in bloedvaten kan veroorzaken, iets wat ook migraine teweeg kan brengen.”

5. Verandering in het weer

In Nederland kennen we nogal wat veranderende weersomstandigheden. In de lente schijnt op het ene moment de zon en kun je zonder jas de deur uit en het andere moment moet je met paraplu en winterjas over straat. Helaas dragen deze weersveranderingen ook bij aan migraine. De schommelingen in het weer kunnen een migraine veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Zo vertelt dr. Carroll dat veel van haar patiënten hier last van hebben bij weersveranderingen.

Lees ook: Last van hoofdpijn? Deze simpele oefeningen kunnen het verhelpen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Huffington Post | Beeld: Pexels