Bizar: deze vrouw transpireert geen zweet maar… bloed?!

zweet

Een zeer zeldzame zweet-aandoening

Klotsende oksels, een glimmend voorhoofd of klamme handjes, last van zweet hebben we allemaal. Het kan in sommige situaties erg vervelend zijn. Maar deze 21-jarige Italiaanse vrouw heeft wel een hele bizarre aandoening: ze zweet namelijk geen transparant vocht maar bloed. 

Wanneer we het warm krijgen helpen de kleine druppels die op de huid blijven liggen ons om af te koelen en blijft de lichaamstemperatuur goed op peil.

Zeldzame aandoening
Maar voor deze 21-jarige Italiaanse vrouw die aan een zeer zeldzame aandoening lijdt, is zweten wel erg vervelend. Ze zweet namelijk niet alleen vocht maar ook bloed. Ze wordt al door verschillende artsen en experts geholpen, maar tot nu toe hebben ook zij geen idee hoe dit kan. Wanneer de vrouw slaapt, het erg warm krijgt en helemaal als ze last heeft van stress, zweet ze bloed. Gelukkig heeft ze nu medicijnen waardoor het bloeden tijdens het zweten een stuk minder is, maar de aandoening zal zoals het nu lijkt nooit helemaal over gaan.

Benaming
Door haar bijzondere aandoening durft de jonge vrouw bijna niet meer naar buiten. Omdat artsen dit nog nooit eerder hebben gezien kan ze niet geholpen worden in ziekenhuizen. Aan de Universiteit van Firenze heeft een dermatoloog de aandoening uiteindelijk maar wel een naam gegeven: hematohidrosis. Maar de oorzaak en een genezing voor deze aandoening zijn nog steeds niet bekend. Over de hele wereld is slechts bij zes andere personen deze aandoening geconstateerd.

Zeldzaam gevolg
De artsen denken dat het een zeldzaam gevolg is van stress. De bloedvaten rondom de zweetklieren staan dan zo onder druk dat ze daardoor open kunnen gaan en er bloedingen ontstaan zonder dat je een wond hebt. Maar daar is tot nu toe ook nog geen bewijs voor gevonden.

Lees ook: om deze reden heeft koningin Elizabeth alleen op déze dag contant geld bij zich

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Nieuwsblad.be