6 symptomen van het carpaal tunnel syndroom

carpaal tunnel syndroom symptomen
Het carpaal tunnel syndroom komt vooral voor bij vrouwen van veertig tot zestig jaar

Het carpaal tunnel syndroom, ook wel bekend als CTS, is een zenuwpijn in de hand en pols. Een belangrijke handzenuw is door dit syndroom klem komen te zitten. Heftige pijnscheuten schieten hierbij door de hand heen. Een operatie is veelal de meest effectieve manier om van de zenuwpijn af te komen.

Vooral vrouwen dienen de 6 symptomen van CTS te kunnen herkennen.

Carpaal tunnel syndroom

De nervus medianus is een zenuw die zich aan de binnenzijde van de pols bevindt. In de pols loopt een smalle ‘tunnel’ waar deze zenuw en pezen doorheen lopen. Dit wordt ook wel de carpale tunnel genoemd. Omdat deze tunnel van nature vrij nauw is, kan een kleine zwelling al voldoende zijn om de tunnel samen te knijpen en zo de zenuw af te knellen. Vervolgens kan een verdikking of irritatie ontstaat wanneer je de polsen veel gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je veel typ- of schrijfwerk verricht of op een andere manier dezelfde bewegingen maakt met je pols of hand.

Symptomen

Het carpaal tunnel syndroom is veelvoorkomend bij vrouwen tussen de veertig en zestig jaar oud. Het is voor vrouwen belangrijk om de volgende symptomen van CTS te kunnen herkennen:

  • Tintelingen, pijnscheuten en/of een verdoofd gevoel in de duim, vingers en handpalm.
  • De bovenstaande symptomen kunnen ook voorkomen in de hele hand of zelfs in beide handen.
  • De pijnscheuten kunnen doorstralen naar de arm.
  • Dingen kunnen uit handen vallen door krachtverlies, vooral in de duimspieren. Met name in de ochtenden komen deze ‘onhandigheden’ regelmatig voor. In een gevorderd stadium kun je hier de hele dag last van hebben.
  • In de nachten kan de pijn verergeren, waardoor je ’s nachts wakker kan worden.
  • Door de extreme pijn kunnen sommige werkzaamheden niet meer goed uitgevoerd worden.

Behandeling

Herken je meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Hier kunnen ze vrijwel direct vaststellen of je het carpaal tunnel syndroom hebt. De hersteladviezen variëren vervolgens om te wachten tot de pijn vanzelf overgaat tot een operatie. Bij een kwart van de vrouwen gaat de zenuwpijn binnen een jaar vanzelf over. Bij een operatie krijgt de zenuw meer ruimte, waardoor deze niet meer afknelt. Veel patiënten merken na de operatie direct een grote verbetering. De operatie wordt uitgevoerd onder een plaatselijke verdoving en is binnen een half uur klaar.

Lees ook: 3 tips om geld te besparen in de dure decembermaand

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bronnen: Margriet, Thuisarts.nl | Beeld: Pixabay