Wat er met je lichaam kan gebeuren als je geen vaste bedtijd aanhoudt

slaap

Dit risico loop je als je geen vaste bedtijd hebt en je in het weekend lang uitslaapt

Met name nu we altijd toegang hebben tot tig series en films via streamingdiensten willen we het bedtijdmoment nog weleens uitstellen. Het is alleen veel beter om toch een vast tijdstip aan te houden om naar bed te gaan en om in het weekend niet al te lang uit te slapen. Doe je dat niet? Dan loop je een groter risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoek

Volwassenen met een onregelmatig slaappatroon hebben twee keer zoveel kans op hart- en vaatziekten als mensen die elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed gaan, zo blijkt uit onderzoek. Metro schrijft dat onderzoekers vijf jaar lang het slaappatroon van 1992 mannen en vrouwen tussen de 45 en 84 jaar onder de loep namen.

Slaappatroon

De participanten droegen een apparaatje om hun pols terwijl ze sliepen en terwijl ze wakker waren. Dit deden ze zeven opeenvolgende dagen en ze vulden een vragenlijst in over hun slaappatroon. In de loop van vijf jaar kregen 111 deelnemers cardiovasculaire problemen. Denk hierbij aan een hartaanval of beroerte. Sommigen stierven zelfs aan de gevolgen van hart- of vaatproblemen.

Gevolgen

Uit het onderzoek bleek dat degenen die er een onregelmatig slaappatroon op nahielden een grotere kans hadden op hart- en vaatziekten dan degenen die op vaste tijden naar bed gingen en op vaste tijden opstonden. De onderzoekers denken dat een onregelmatig slaappatroon kan leiden tot verstoringen van de circadiane ritmes van het lichaam. Dit leidt weer tot problemen met het metabolisme, waardoor er een grotere kans is op obesitas, diabetes en een verhoogd cholesterol. Hoofdonderzoeker Tianyi Huang hoopt dat het onderzoek het bewustzijn voor een goed slaappatroon vergroot.

Lees ook: Deze invloed heeft de kleur van je slaapkamer op je nachtrust

Bron: Metro | Beeld: Unsplash